Industrijalci bez 120 mil. kn zbog gafa Vrdoljakova ministarstva

Autor: Marija Brnić , 08. kolovoz 2013. u 18:00
Ministarstvo poništilo natječaj za bespovratne potpore/Fotolia

Za bespovratni je novac konkuriralo 358 projekata, za činovnike je to bilo previše posla za dva mjeseca.

Svi industrijalci koji su sa svojim projektima prije tri mjeseca ušli u utrku za 120 milijuna kuna bespovratnih potpora Ministarstva gospodarstva ostali su zbunjeni nenadanom i šturom obavijesti uoči ljetnih odmora da je natječaj – poništen. Ne samo da je poništen, nego je, kako doznaje Poslovni dnevnik, upitno hoće li potpore države ove godine uopće biti dodjeljivane.

Razlog za to je previd Ministarstva gospodarstva, koje nije u zadanom roku, prije ulaska u EU, odabralo projekte i isplatilo potpore, a nije se pobrinulo ni da se taj operativni program Ministarstva na vrijeme uvrsti na listu postojećih potpora za koje EK ne treba davati odobrenje.  Natječaj za u vrijeme krize i te kako atraktivne potpore raspisan je početkom svibnja, uz kratak rok za predaju projekata i veliku prateću dokumentaciju. Do 28. svibnja zaprimljeno je bilo ukupno 358 projekata. Prema prvim saznanjima, promptno je počela obrada zahtjeva, pa je već u prvim danima Povjerenstvo Ministarstva eliminiralo više od 10 posto poduzetnika koji nisu zadovoljili osnovne preuvjete. Tražene su, primjerice, uredne obveze prema državi i radnicima, da tvrtka nije u predstečajnoj nagodbi, da nema "repove" za ranije odobrene potpore ili da ima minimalno 20 radnika. No, gdje je u međuvremenu cijela priča s dodjelom potpora zapela, nije poznato.

U Ministarstvu gospodarstva neslužbeno kažu da je to bio velik broj projekata za obraditi, odabrati najbolje i isplatiti potporu u predviđenom roku. Službeno se, međutim, za obustavu procesa tek pozivaju na novi zakon o državnim potporama, koji je stupio na snagu s danom ulaska Hrvatske u EU, a kojim se nalaže obustavljanje svih postupaka započetih po odredbama starog zakona o potporama.  U kratkom odgovoru koji smo iz Ministarstva gospodarstva dobili na vrlo konkretna pitanja o razlozima zastoja i daljnjim posljedicama za ovaj program potpora navodi se tek kako natječajem Ministarstvo pridržava pravo izmjene i poništenja natječaja te da pritom ne snosi nikakvu odgovornost prema podnositeljima prijave za troškove sudjelovanja na natječaju. Najavljuju i da će se program potpora dalje voditi po novom zakonu o potporama i po pravilima pravne stečevine EU u tom segmentu.

Iako iz Ministarstva u neslužbenim razgovorima uvjeravaju u to kako industrijalci ne trebaju gubiti nadu te da će uskoro, već početkom rujna, ponovno raspisati natječaj za potpore prerađivačima uz iste uvjete, čini se da to neće ići tako brzo, i to upravo zbog primjene tih propisa. Njima se, naime, za ovaj slučaj predviđa ishođenje potpore Europske komisije. Ovaj program potpora nije bio uvršeten na listu postojećih potpora, na kojoj je na vrijeme stavljeno 26 programa raznih ministarstava, državnih i javnih institucija. Stoga Ministarstvo za potpore prerađivačkoj industriji mora proći briselsku proceduru odobravanja. Nije poznato je li taj proces već pokrenut, no kako su i u Zagrebu i u Bruxellesu svi na kolektivnom odmoru, teško je brzo očekivati  objavu natječaja.

Ministarstvo: sve je pod kontrolom

Priznat će dokumentaciju starim ponuđačima 

Iz Ministarstva gospodarstva uvjeravaju da su sredstva za ovaj program osigurana proračunom i bit će isplaćena, a navodno se razmišlja i o mogućnosti priznavanja dokumentacije iz poništenog kruga onim tvrtkama koje su i dalje zainteresirane za dobivanje potpora, čime bi im se smanjili troškovi ponovnog natjecanja. To bi eventualno moglo smiriti neke od natjecatelja iz poništenog natječaja, kojih je inače najviše bilo s područja Zagreba i zagrebačkog prstena, oko 100, te iz Varaždina, Međimurja i Primorsko-goranske županije. Gotovo četvrtina projekata bila je iz metalne industrije, a iznenadio je i velik interes iz tekstilne i drvne industrije.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ma o cemu mi cvilimo na ovom clanku.Pa samo na dalekovodu je popljackano 3 miljarde kuna i sad se tu cvili radi 120 miljona.Ajde nounar moj lovit rake govnjare.

Naslov je mogao i biti: Kako rade slučajni ministri u slučajnoj državi

ostavke! sad i odmah!
kako znaju zatvarati kafiće zbog par kuna viška u blagajni, a ovaj upropasti 120 milja kuna i nikome ništa?!?

Zašto bagru nezatvore na sedam dana i svakome naplate po 20000 kn kao kafićima bando crvena.

New Report

Close