Industrija loš vjesnik BDP-a, u siječnju pala čak 5 posto

Autor: Jadranka Dozan , 05. ožujak 2015. u 22:00
Kapitalnih proizvoda čak 13,6% manje nego lani/K. Petrić/PIXSELL

Minusu je najviše pridonio pad prerađivačke industrije od 6,5 posto.

Ako je suditi prema siječanjskom obujmu industrijske proizvodnje, nedavno obznanjeno provirivanje BDP-a u pozitivnu zonu (0,3 posto rasta u prošlom tromjesečju) moglo bi biti kratka daha.

Nakon što je u prosincu na godišnjoj razini snažno porasla (5,3 posto) industrijska je proizvodnja u prvom mjesecu bila čak pet posto manja nego lani prema kalendarski prilagođenim podacima, dok izvorni pokazuju i nešto dublji pad, 6,4 posto. Time je prekinut četveromjesečni rastući niz industrije, a veći pad na godišnjoj razini posljednji je put zabilježen u svibnju 2013. U odnosu na prosinac, siječanjska je proizvodnja oslabila 4% . Tolikom mjesečnom padu uvelike je pridonio oštar pad kod prehrambenih proizvoda na koje se odnosi svaka šesta ukupno proizvedena jedinica u industriji.

Proizvodnja prehrambenih proizvoda u siječnju je, naime, potonula više od 10 posto, no dvoznamenkast pad u odnosu na prosinac bilježe i lijekovi, guma i plastika, metal, elektronika. Nasuprot tome, i mjesečnim i međugodišnjim rastom (+59 i +41 posto) u siječnju je stršila duhanska industrija, što je posljednjih nekoliko godina obično bilo pojava nakon koje je slijedilo povećanje trošarina. Za 5-postotni pad proizvodnje u odnosu na lanjski siječanj 'najzaslužniji' je pad prerađivačke industrije za 6,5%, jer ona u strukturi ukupne čini više od četiri petine.

Minus je zabilježila i proizvodnja prehtrambenih proizvoda kod koje je u prosincu iskazan "veoma neobičan" skok za 20-ak posto, pa analitičari dvoje je li možda došlo do pogreške u prikupljanju i evidentiranju podataka. Prema glavnim industrijskim grupacijama, veličinom pada istaknuli su se kapitalni proizvodi koji su na godišnjoj razini potonuli 13,6%. Iako industrija pod utjecajem rasta gospodarstva EU već neko vrijeme bilježi rast, najnoviji oštar pad djeluje prizemljujuće. Značajnijeg jačanja konkurentnosti zasad ipak nema, to i rast gospodarstva čini krhkim, upozoravaju analitičari.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“PREKINUT POZITIVNI NIZ ” ?

O čemu vi to pišete ?

Jedino pozitivno u Hrvatskoj je da se 100.000 ljudi spasilo i otišlo van raditi.

A sve drugo je “šarena laža”.

New Report

Close