Industrija hrane i pića strateška – s 43.000 radnika i neto plaćom 5707 kuna

Autor: Suzana Varošanec , 08. ožujak 2019. u 06:11
Foto: Getty Images

Ključni globalni trendovi najviše vezani uz održivost, zdravo starenje i kvalitetnu gotovu hranu, a sektor u EU ostvaruje 1108 mlrd. eura.

Sektor hrane i pića najveća je prerađivačka industrija u EU, koja je vodeća po zaposlenosti, sa 4,57 milijuna radnika. Sektor ostvaruje 1108 milijardi eura prihoda od prodaje u EU, čini 2,1% ukupne dodane vrijednosti (udio u RH 3,2%), a u njemu posluje 294.000 kompanija (99,1% SME). Potrošnja kućnog budžeta za hranu i piće iznosi 13,8%. Top 15 EU kompanija uložile su 2,9 mlrd. eura u istraživanje i razvoj. Presjek je to nove Mazarsove publikacije "Analiza industrije hrane i pića".

U odabiru teme vođeni su činjenicom iznimne važnosti sektora u gospodarskom smislu za EU i Hrvatsku. Održivost, zdravo starenje i gotova hrana ključni su globalni trendovi u industriji, većinom vezani uz buđenje svijesti potrošača o okolišu i zdravlju te balansiranju ubrzanog života i brzo dostupne kvalitetne hrane. Kao izvor korišteni su revizorski izvještaji, a što realnije prikazivanje pokazatelja uspješnosti nije uvijek bio lagan zadatak, pogotovo "uzimajući u obzir utjecaj krize Agrokora i povezanosti većine analiziranih subjekata s njime te specifičnosti svakog subjekta".  

Porast plaća 6,9 i 7,3%
Dodatno, analizirana su preuzimanja te spajanja u sektoru, odnosno od 2014. u CEE regiji bilo je 189 transakcija u industriji hrane i 45 u industriji pića, ukupno 234. Uz određene ograde, ističe se da medijan EV/EBITDA (za procjenu vrijednosti društva) iznosi 9,1x, što je za regiju, kažu, visoko. Agrokorova nagodba, preuzimanje Badela 1862 od strane Meteor Grupe i stjecanje većinskog udjela u Pan-Peku poljskog Enterprise Investitorsa, ključni su događaji na tržištu 2018. Kao treći najveći multiplikativni učinak na gospodarstvo, potvrđuje se i strateški karakter ove industrije.

Na kraju studenog zapošljavao je 43.000 ljudi, što je 1,7% više u odnosu na studeni 2017. Prosječna bruto plaća u proizvodnji hrane u trećem tromjesečju porasla je za 6,9%, u proizvodnji pića za 7,3%, a na razini sektora to je 7623 kn bruto, od čega 5707 kn neto te 1916 kn doprinosa, poreza i prireza. Top 10 po poslovnim prihodima ovim redom su Podravka, Dukat, Vindija, Jamnica, Ledo, PIK Vrbovec, MI Braća Pivac, Zagrebačka pivovara, Kraš i Cola-Cola HBC Hrvatska.

Osim Agrokorovih društava, svi su ostvarili u 2017. rast prihoda, a najviše Dukat i Coca-Cola (9,4%). Poslovni prihodi po zaposleniku Coca-Cole i Zagrebačke pivovare značajno odstupaju te su iznad prosjeka u odnosu na industriju, na temelju Mazarsovog istraživanja 400.000 europskih poduzeća. Po nešto većem udjelu troškova zaposlenika u poslovnim prihodima ističu se Krašev udjel od 28% i Podravkin od 24%, a prosjek je oko 12%. 

Značajno veći koeficijent likvidnosti od industrijskog prosjeka imaju Dukat (13% poslovnih prihoda na kraju 2017.) te Podravka. Usto, Podravka i Jamnica imaju apsolutno najveći EBITDA – više od 400 mil. kn, a blizu je Zagrebačka pivovara koja ostvaruje i najveće stope povrata na imovinu i vlasnički kapital, pretežito uslijed značajne operativne profitabilnosti.        

Tri predvodnice po ulaganju
MI Braća Pivac, Vindija i Podravka reinvestirali su najviše EBITDA: Pivac u kupnju i uređenje poslovnih prostora od Vrgorca do Čakovca, izgradnju skladišta i zgradu hladnjače u Karlovcu, Vindija u nove farme i sustav transporta paleta, punilice i pakerice, suvremenu opremu laboratorija i zamjenu sistema ishrane na farmama, a Podravkina nova tvornica lijekova, ističe se, najveća je hrvatska greenfield investicija u 2017. No, ulagala je i u strojeve za razvoj ribarskog poslovanja, kotlovnicu na biomasu i novu liniju za pakiranje  peciva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close