Industrija glavni generator rasta Krapinske županije

Autor: Suzana Varošanec , 10. rujan 2014. u 22:00
Željko Kolar, krapinski župan/Matija Topolovec/PIXSELL

Slovenija je najvažniji vanjskotrgovinski partner Krapinsko-zagorske županije s 22,7 posto izvoza.

Zagorski gospodarski zbor, najveće okupljanje i promocija poduzetnika i obrtnika Krapinsko-zagorske županije, danas se otvara u Krapini 22. put, i to s pozitivnim vibracijama: u znaku je dosad najvećeg broja izlagača, rekordnih rezultata i jačanja prekogranične suradnje.

Riječ je o sporazumu koji će sklopiti predsjednici Pomurske gospodarske zbornice i krapinske Županijske komore HGK. Cilj je daljnje povezivanje poduzetnika, no ovaj put s naglaskom na zajedničkom nastupu i izlasku na treća tržišta, uz financiranje projekata iz fondova EU. Inače zajednički projekti dosad su bili u turizmu, dok je ovaj sporazum poticaj za zajedničke tendere tvrtki iz metoprerađivačke i tekstilne branše u toj regiji. O jačanju gospodarskih veza, kao i o novim prilikama koje se otvaraju sredstvima EU biti će riječi na Okruglom stolu kojem će nazočiti i premijer Zoran Milanović i nekoliko ministara, te Vojko Volk, veleposlanik Slovenije u Hrvatskoj. Ove će godine izlagati čak 165 gospodarstvenika iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke županije i grada Zagreba, te Slovenije, a svoje pokroviteljstvo daju dva resora – malo poduzetništvo i obrt te gospodarstvo.

To su tek neke činjenice koje je istaknuo za Poslovni dnevnik krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Naime, Kolar u prvi plan stavlja ohrabrujuću strukturu gospodarstva županije za daljnji razvoj. "Za razliku od trenda deindustrijalizacije na razini cijele države značaj industrijske proizvodnje u gospodarstvu ove županije vrlo je izražen: industrija je generator gospodarskog rasta i zaposlenosti te vrlo značajan pokazatelj gospodarske orijentacije KZŽ i temelj budućega rasta", kaže Kolar.

Gospodarstvo KZŽ pretežito je izvozno orijentirano te za razliku od ukupnog poduzetništva ostvaruje pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene: suficit iznosi 47,5 posto. U prilog važnosti i uspjeha izvoza on naglašava i činjenicu kako zagorski poduzetnici četvrtinu ukupnih prihoda ostvaruju na stranim tržištima. Za razliku od toga hrvatski poduzetnici prosječno tako ostvaruju desetinu ukupnih prihoda. U 2013. u ovoj županiji zabilježeni su novi rekordi: ostvaren prihod od prodaje u inozemstvu u iznosu od 2,66 milijardi kuna te rast izvoza d 11,9% u odnosu na 2012. Istovremeno ostvaren je uvoz u iznosu od 1,81 milijardi kuna, čime je ostvarena pozitivna razlika od 857,9 milijuna kuna.

Udio prihoda ostvarenih prodajom u inozemstvu u ukupnim prihodima u 2013. iznosi 26,7 %, dok je pokrivenost uvoza izvozom lani iznosila 147,5 posto. Najznačajnija tržišta s kojima Krapinsko-zagorska županija ostvaruje uvoz i izvoz su zemlje EU. Pritom je Slovenija njezin najvažniji vanjskotrgovinski partner s 22,7 posto izvoza te 18,1 posto uvoza. Prekogranična suradnja usmjerena je na umanjivanje negativnog utjecaja granica za ujednačen gospodarski i socijalni razvoj pograničnih područja, poručuje župan. Inače organizatori su redom partneri u ovom projektu, a to su: HGK ŽK Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Grad Krapina i Krapinsko-zagorska županija, dok je operativni organizator Radio Kaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close