Donosimo zanimljivu pozadinu priče o dolasku indijskog softverskog diva u Hrvatsku

Autor: Bernard Ivezić , 16. rujan 2016. u 12:30
Sjedište Infosysa u Bangaloreu

Kompanija iz Bangalorea angažirala je 86 Alstomovih inženjera, a taj broj planiraju povećati na 200.

Infosys, druga najveća indijska IT kompanija, čije je ime tijekom posljednjih dvadesetak godina postalo sinonim za softverski outsourcing i tamošnju IT industriju, pretekla je IBM i u Hrvatskoj otvorila svoj centar za srednju Europu. Prema izvorima Poslovnog dnevnika, Infosys u Karlovcu već sada zapošljava 86 radnika, a plan je taj broj povećati do 200.

Međutim, indijski div se u Hrvatskoj, barem zasad, neće baviti razvojem softvera već digitalnom transformacijom au industriji i istraživanjem i razvojem (R&D) u području obnovljivih izvora energije. Indijci su, kako tvrde naši izvori, vješto iskoristili poslovnu priliku koju je stvorio briselski regulator tržišnog natjecanja tražeći da američki GE prilikom preuzimanja francuskog Alstoma dio poslovanja proda europskom igraču. Interes je pokazala talijanska Ansaldo Energija, ali kojoj nisu bili zanimljive Alstomove operacije na istoku, a time i u Hrvatskoj. U branši se priča da talijanskog interesa nije bilo zbog sankcija Rusiji, gdje je prethodno Alstom očekivao velike poslove, kao i zbog potpunog zastoja vala izgradnje velikih elektrana u Hrvatskoj. U Karlovcu se stoga krajem prošle godine počelo pričati da se s dolaskom GE-a sprema gotovo 230 otkaza, i to među inženjerima koji rade na R&D-u.

Rasplet tih događanja uslijedio je u četvrtak, kad je indijska kompanija, koja se bavi raznim vrstama tehnološkog outsourcinga, pa tako i outsourcingom inženjerskih usluga u području energetike, potvrdila da širi biznis na Hrvatsku. U priopćenju na internetskim stranicama Infosysa navodi se da je kompanija otvorila centar za razvoj i podršku svojim korisnicima u Karlovcu te još jedan u Moskvi. Dodaje se da će novi centri zajednički imati 180 zaposlenih te da će se razvijati u smjeru centara kompetencija za energetiku, avio i svemirsku industriju te industriju automobila. Za oba centra se ističe da su locirana u bazenima gdje se nalaze vrsni stručnjaci. U branši tako podsjećaju da je Alstom značajno ulagao u kompetencije lokalnih zaposlenika, te da je naslijedio tradiciju i znanje nekadašnje Jugoturbine, jednog od najvećih izvoznika bivše države.

 

Vuljanić

Infosys je ovim potezom spasio R&D odjel bivšeg Alstoma.

Kako bi zaokružili priču, Indijci su u priopćenju naglasili da će im za početak glavni partner u poslu na ovom području biti upravo talijanska Ansaldo Energija. Juerg Schmidli, predsjednik Ansaldo Energije kaže da će kombinacija bivšeg Alstomovog tima i Infosysa pomoći da ostvare planove u industriji plinskih turbina.  "Postojeći timovi imaju dubinsku ekspertizu u dizajnu plinskih turbina što će nam omogućiti proširenje portfelja naših proizvoda u području naprednih plinskih turbina", kaže Schmidli, čija je kompanija, prema pisanju talijanskog dnevnog lista Corriere della Sera, u ožujku ugovorila trogodišnji, 600 milijuna eura vrijedan posao u Omanu. Sandeep Dadlani, predsjednik i globalni čelnik Infosysa za područja proizvodnje, trgovine, komunikacija, usluga, energetike i logistike kaže da je sporazum s Ansaldo Energijom jedan od ključnih točaka u razvoju inženjerskog biznisa.

 "Osim što ćemo moći ponuditi usluge Ansaldo Energiji također smo otvorili mogućnost da odgovorimo na nove izazove digitalnog razvoja i radikalne transformacije brzine i troškova proizvodnje industrijske opreme, a talenti koje smo ovime pronašli omogućit će nam da to ponudimo industrijskim i proizvodnim kompanijama s kojima Infosys surađuje diljem svijeta", kaže Dadlani. Infosys nam nije bio dostupan za detaljniji komentar. Postoji li još sličnih interesa za ulaganja u Hrvatsku iz Veleposlanstva Indije u Zagrebu zasad nam nisu odgovorili. Poznato je pak da uspješnu priču s investitorima iz Indije ima ludbreški proizvođač kapsula za ljekove Lukaps.

U svibnju je vlasnik te tvrtke, ASG Worldwide iz Indije, najavio da ulazi u novi val investicija od 35 milijuna eura te da će broj zaposlenih povećati na 330. Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske kaže da je Infosys ovim potezom spasio R&D odjel bivšeg Alstoma te visokostručnim zaposlenicima, kojima je prijetio otkaz, u skladu sa zakonom osigurao iste plaće i prava kakva su imali kod bivšeg poslodavca. Indijci su zbog toga već otvorili tvrtku Infosys Limited sa sjedištem u Karlovcu. Vuljanović navodi da je Infosys trenutačno preuzeo mahom inženjere strojarstva i da sve upućuje da mu je plan raditi za izvoz.

 No, hoće li se širiti i u svoju najpoznatiju vertikalu, softverski outsourcing, zasad ne zna. Za lokalnu podružnicu je prilikom registracije u Sudskom registru ostaviljena i takvu mogućnost. "Za nas kao sindikat najvažnije je da se priča razvija u pozitivnom smjeru za radnike, a jedan od signala je i da Indijci u Karlovcu traže reprezentativan, dobro opremljen i lako proširiv poslovni prostor kojim bi zamijenili trenutačno unajmljeni prostor u okviru pogona Alstom/GE-a", zaključuje Vuljanović.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nitko nikad nece dobrog inzinjera odpustiti stoga se Alstomovi inzinjeri nemaju sto brinuti.

New Report

Close