Indijski ACG u Ludbreg dovodi i proizvodnju filma za tablete

Autor: Darko Bičak , 18. svibanj 2016. u 20:30
Gradonačelnik Dubravko Bilić, Predrag Štromar, te Ajit Singh, predsjednik indijske kompanije ACG Worldwide koja ulaze u ludbresku tvrtku ACG Lukaps/Damir Spehar/PIXSELL

U Hrvatskoj se godišnje proizvede sedam milijardi kapsula, a uskoro će se to povećati na 10 milijardi.

Investicija od 35 milijuna eura u novi pogon farmaceutske tvrtke ACG Lukaps u Ludbregu, samo je početak snažnije prisutnosti indijskog kapitala u Varaždinskoj regiji i Hrvatskoj općenito, najavio je Ajit Singh, predsjednik Uprave globalne korporacije ACG Worldwide sa sjedištem u Indiji, na prezentaciji projekta u srijedu u Ludbregu.

Iako je o ulaganju dan prije bilo govora u Singhovom susretu s hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem, ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić se našalio da je to bilo ipak manje važno jer je Ludbreg, a ne Zagreb središte svijeta. No, zato se Ajit Singh nije šalio kada je dodao da mu je cilj od Ludbrega stvoriti farmaceutski centar Hrvatske, a i puno šire. Za sada će se s najavljenom investicijom izgraditi novi pogon od 20-ak tisuća četvornih metara, povećati proizvodni kapacitet sa sedam na 10 milijardi kapsula godišnje te povećati broj zaposlenih sa 140 na 330.

 

20tisuća

četvornih metara zauzimat će novi pogon ACG-a

“Mi smo drugi najveći proizvođač kapsula na svijetu. To znači da je već sada natpis “Made in Croatia” prisutan u gotovo svakoj svjetskoj farmaceutskoj industriji. No, mi tu ne želimo stati. Iako je konkurencija velika i mnoge druge zemlje žele da dođemo tamo, imamo velike planove za Ludbreg i Hrvatsku. Želja mi je, a vidjet ću što o tome kaže moj Upravni odbor, da se u Ludbreg preseli još jedna proizvodna linija i to za izradu filmova za tablete. To je visokotehnološki proces koji će, ako se ostvari, nama i Hrvatskoj donijeti boljitak. Preuzeo sam i ulogu svojevrsnog ambasadora Hrvatske u Indiji te na investicijskim večerama razgovaram s kolegama o mogućnosti investicija ovdje. Nije mi cilj dovesti 10 ili 50 investitora s ulogom od milijun, nego jednog ili više njih s investicijom od 50 milijuna eura i više”, kazao je Singh.

Dodao je da Hrvatsku smatra skrivenim biserom koja ima mnoge prednosti koje investitori tek trebaju otkriti, a to su osim manje ili više općepoznate prirodne ljepote zemlje, sigurnost koja je danas sve više na cijeni te susretljivost jedinica lokalne samouprave. Iako indijski investitor vjerojatno i nije baš najbolje upoznat s investicijskom klimom u Hrvatskoj, varaždinski župan Predrag Štromar svakako jest. Zbog toga i ističe da je ponosan da investitori prepoznaju sjeverozapadnu Hrvatsku, pa tako i Varaždinsku županiju, kao idealne lokacije za svoja ulaganja.

“Velike investicije su dovele do rekordno male nezaposlenosti u županiji koja trenutno iznosi 6040 ljudi i najmanja je u proteklih nekoliko desetljeća. Za primjer mogu spomenuti da je samo prije tri godine bilo više od 12.000 nezaposlenih. Sada je već zamjetan trend da se tvrtke natječu između sebe za kvalitetne zaposlenike, a primjećuju se i jumbo oglasi u ostatku Hrvatske kojima tvrtke javno pozivaju radnike da dođu u Ludbreg ili neki drugi grad raditi”, kazao je Štromar.

 

40radnika

zaposlit će talijanski Ducati u Ludbregu

Dodaje da je to sve dovelo do rasta plaća od pet posto na godišnjoj razini, a što je duplo više od državnog prosjeka. Gradonačelnik Ludbrega Bilić je izrazito zadovoljan investicijskom klimom u svojem gradu, posebice jer se ulaže u visokotehnološke industrije koje zapošljavaju stručnije radnike, a što u konačnici dovodi i do većih plaća. Osim indijskih farmaceuta, u Ludbregu je u tijeku i investicija talijanskog tehnološkog diva Ducatija koji ulaže sedam milijuna eura u proširenje svojeg postojećeg pogona.

Radovi su započeli ovaj tjedan, a Ducati će u Ludbregu zaposliti dodatnih 40 radnika. Inače, indijski ACG Worldwide je u Hrvatskoj prisutan od 2007., kada su preuzeli ludbrešku tvornicu Lukaps pred zatvaranjem. Grupa je drugi najveći svjetski proizvođač praznih kapsula za farmaceutsku industriju. Grupa se sastoji od 13 kompanija, koje uključuju podružnice u Kini, SAD-u, Indoneziji, Brazilu i Europi, a zapošljava približno 4.000 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close