Ina za posao od 100 milijuna kuna ponovila natječaj za Sokol Marića

Autor: Saša Paparella (VLM) , 12. studeni 2012. u 13:06
Zlatko Marić dodatno je snizio cijene rada zaštitara/PIX

Nakon uložene žalbe, koju su u Ini prihvatili, Sokol Marić konkurenciji je preoteo posao čuvanja objekata u Zagrebu i okolici, te Primorju, Istri i G. kotaru.

Ina je početkom kolovoza zaštitarskim tvrtkama najavila nadmetanje u kojem su tražene usluge tjelesne zaštite za četiri hrvatske regije, što znači posao za više od 400 zaštitara u sljedeće tri godine, a ukupna vrijednost posla je oko 100 milijuna kuna.

E-aukcija održana je početkom listopada, izdvojene su najpovoljnije ponude. U regiji središnja Hrvatska (Zagreb s okolicom), gdje Ina angažira čak 200 do 250 zaštitara, najpovoljnijom je ocijenjena ona koju je dostavila zaštitarska tvrtka Zvonimir Security, dok je u ostale tri regije, kako neslužbeno saznajemo, posao dobio Bilić-Erić i još neki zaštitari. Međutim, jedan od ostalih, dakle lošijih ponuditelja (Sokol Marić) naknadno je uložio pritužbu jer mu je prilikom e-aukcije pao sustav, pa stoga nije bio u prilici ponuditi svoju zadnju cijenu za Zagreb i okolicu. Pritužbi je bilo i u regiji Istra-Primorje-Gorski kotar. Ina je uvažila obje pritužbe, a za regiju Zagreb naknadno je sredinom listopada pozvala ponuditelje da dostave nove ponude za regiju središnja Hrvatska, i to s cijenom jednakom ili nižom od one koja je podnesena tijekom e-aukcije. Te su naknadne ponude javno otvorene 24. listopada. Zvonimir nije snižavao cijenu, koja je ionako bila niska, ali je to učinio Sokol Marić, koji je unatoč otežanim uvjetima rada pri čuvanju nafte i plina navodno išao sa cijenom od oko 25 kuna po satu, što je – čak i uz niske plaće u zaštitarstvu – na granici ekonomske održivosti. Navodno su s takvim cijenama išli i neki ponuditelji u drugim regijama.

Zbog takve je cijene, kako neslužbeno saznajemo, Sokol Marić dobio posao tjelesne zaštite na Ininim objektima u zagrebačkoj okolici. U Ininom Sektoru korporativnih komunikacija nismo uspjeli doznati tko će sve sudjelovati u raspodjeli 100 milijuna kuna vrijednog posla. "Ina-Industrija nafte, d.d. sve natječaje provodi u skladu s natječajnom dokumentacijom. Svi ponuditelji su imali priliku natjecati se, znajući pritom iznos zadnje najpovoljnije ponude te sami odlučivati žele li ponuditi povoljniju ponudu ili odustati. Tijekom održavanja e-aukcije jedan od ponuditelja nije bio u mogućnosti podnijeti svoju ponudu u zadnjoj minuti procesa te je o istome putem službenog kanala i s dokazom obavijestio odgovorne osobe u Ini, kako je i navedeno u uputama i pravilima za odvijanje e-aukcije. Prigovor je zaprimljen i zatražena su dodatna objašnjena od IT podrške e-aukcije nakon čega je ocijenjen kao opravdan u Regiji 1 (Zagreb) i Regiji 3 (Primorje, Istra i Gorski kotar). Ponude za sve četiri Inine regije su nakon završetka natječaja ušle u službeni zapisnik te je Ina trenutno u procesu potvrđivanja najpovoljnije ponude.Pitanja o ostalim sudionicima u postupku slobodnog nadmetanja i cijeni  nismo u mogućnosti komentirati jer bi time prekršili obvezu iz natječajne dokumentacije koja propisuje čuvanje tajnosti podataka ne samo za sudionike nadmetanja već i Inu kao naručitelja, a koju su svi ponuditelji potpisali u vidu izjave o čuvanju tajnosti podataka", rečeno nam je u Ini.

Komentari (1)
Pogledajte sve

TKO MU JE KRIV ŠTO LOŠE ODRŽAVA INFORMATIČKI SUSTAV!!!!!!!
SAMO IGRA – kako bi dobio na vremenu i saznao KONKURENTSKE CIJENE!!!
POŠTO IMA SPORE VIJUGE MORA DULJE ANALIZIRATI za donošenje odluka.
A mora malo i drugima dati!!

New Report

Close