Ina od ponoći s većim cijenama derivata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. veljača 2013. u 20:52
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Motorni benzini na Ininim će benzinskim postajama od ponoći poskupjeti za 27 odnosno 28 lipa po litri.

Motorni benzini na Ininim će benzinskim postajama od ponoći, kako se neslužbeno doznaje, poskupjeti za 27 odnosno 28 lipa po litri, eurodizeli će poskupjeti za četiri lipe, lož ulje za tri, a plavi dizel za dvije lipe po litri.

Prema neslužbenim informacijama, od sutra, 5. veljače, Inin eurosuper 95 poskupljuje za 27 lipa pa će se eurosuper BS 95 prodavati po 10,61 kunu po litri (dosad 10,34 kune), a eurosuper BS 95 class po 10,65 kuna (dosad 10,38 kuna).

Nova cijena eurosupera BS 98+ class je 10,99 kuna, što je 28 lipa više od dosadašnjih 10,71 kunu.

Inin eurodizel od ponoći će poskupjeti za četiri lipe po litri, eurodizel BS će koštati 9,80 kuna (dosad 9,76 kuna), a eurodizel BS class 9,84 kune (dosad 9,80 kuna).

Cijena loživog ulja s oznakom euro porast će za tri lipe po litri, s dosadašnjih 7,00 na 7,03 kune, a plavi će dizel poskupjeti za dvije lipe i koštati 6,26 kuna (dosad 6,24 kune).

Promjene cijena na Ininim benzinskim postajama u skladu su s kretanjima cijena derivata čije je najviše dopuštene cijene na hrvatskom tržištu u razdoblju od 5. do 18. veljače danas objavilo Ministarstvo gospodarstvo.

Ministarstvo je najviše cijene derivata objavilo sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koji se primjenjuje od početka ove godine.

Prema Pravilniku, promjena cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara, Ministarstvo gospodarstva svakih 14 dana obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a u tom razdoblju naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata iznosi 3 posto naviše, odnosno 6 posto naniže na dan obračuna u odnosu na važeću najvišu maloprodajnu cijenu.

Ina je danas na svojim internet stranicama objavila kako su u proteklom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu porasle do 6,45 posto, dok su kotacije plinskih ulja porasle do 2,10 posto. Istodobno je tečaj američkog dolara u odnosu na kunu oslabio, za 1,43 posto, u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

Komentirajte prvi

New Report

Close