Ina i Crosco još ne odlaze iz nemirne Sirije

Autor: Ivor Fuka,VLM , 04. travanj 2011. u 22:00

U Siriji se nalazi oko 150 djelatnika Ine, od čega najveći broj otpada na radnike Crosca, te nekoliko djelatnika STSI-ja, članice grupe Ina, te zagrebačkog Končara

Gotovo polovica svih hrvatskih državljana koji se trenutačno nalaze u Siriji radnici su Ine i njenih tvrtki kćeri, koje na Bliskom Istoku sudjeluju u vrlo vrijednim poslovima, stoga ne čudi komentar koji smo u ponedjeljak dobili iz Ine, a u kojem stoji da su poslovne aktivnosti u Siriji za Inu od iznimnog značaja. Kako se ne bi ponovio scenarij iz Libije, kada su neki hrvatski radnici proveli i tjedan dana čekajuči izvlačenje, u Ini su već ranije pripremili detaljan evakuacijski plan u slučaju ozbiljnijih nemira u Siriji gdje tjednima traju prosvjedi protiv vlasti. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija jučer je medijima odaslalo priopćenje u kojem tvrdi da su svi Hrvati u Siriji dobro i da se nalaze na lokacijama u sigurnom području.

Održan je i sastanak sa svim tvrtkama koje posluju u toj zemlji, a napominju i da pozorno prate tijek događanja u Siriji, te je zbog toga u stalnom kontaktu s Veleposlanstvom u Kairu, koje pokriva Siriju, ali i sa počasnim konzulom Republike Hrvatske u Damasku, Khouchaba N. Nissanom. Upravo je Nissan dugogodišnji prvi čovjek Ininog Brench Officea u Siriji, a na toj je poziciji Nissan još od samog ulaska Ine na to tržište, kada je ta hrvatska tvrtka iz prva tri mjerenja 1998. godine došla do tri komercijalna otkrića. Prema nekim procjenama Ina je u Siriji treća naftna kompanija po veličini, te je to za nju uvjerljivo najvažniji inozemni angažman. Na osnovi važećeg ugovora “Hayan Contract”, sklopljenog sa sirijskim vlastima, Ina bi u ovoj zemlji trebala poslovati do 2035. godine. Osim ovoga postoji i ugovor “Aphamia Contract” po kojem Ina ima pravo na istraživanja do 2013. godine. Radi se zapravo o dva takozvana bloka, Hayanu i Aphamiji, lokacijama koje se nalaze u središnjoj Siriji, sjeveroistočno od Damaska.

Za Inu je svakako važniji Hayan, gdje je otkriveno čak šest plodonosnih polja, odnosno nalazišta plina te kondezantnih i naftnih polja od kojih je većina već odavno počela s proizvodnjom. Bitno manje sreće u istraživanjima Hrvati su imali na bloku Aphamia, gdje je obavljeno nekoliko istraživanja koja nisu polučila rezultate, ali i neke gdje su pronađena ležišta nafte i plina. Dio poslova tvrtka je odradila s Hayan Petroleum Co., a od 2005 godine ima ugovor o prodaji plina sa sirijskom nacionalnom kompanijom Syrian Petroleum Company. U ovom svjetlu, svakako je jasno da u Ini pažljivo i sa strijepnjom svakodnevno motre na situaciju u Siriji.

“U poslovnom smislu Sirija nam je vrlo bitna i nadamo se pozitivnom razriješenju situacije. Poslovanje se za sada odvija uobičajenim tijekom”, objasnili su Poslovnom dnevniku iz Ine, dodajući da imaju razrađen plan evakuacije u slučaju da se stanje pogorša i postane opasno za njihove radnike. Za sada su, dodaju, poduzeli “sve potrebne mjere da osiguraju sigurnost svojih zaposlenika”, neobjašnjavajući detalje tih mjera. Prema našim informacijama u Siriji se nalazi oko 150 djelatnika Ine, od čega najveći broj otpada na radnike Crosca, koji je pobunom u Libiji izgubio vrlo značajno tržište. Nekoliko je djelatnika i STSI-a, članice grupe Ina, a od ostalih hrvatskih tvrtki, prema našem izvora, u Siriji trenutno značajnije posluje i Končar. Međutim, iz te tvrtke do zaključenja ovoga izdanja nisu nam odgovorili niti koliko imaju zaposlenih u Siriji, niti jesu li razradili evakuacijski plan.

Podaci MVP-a o 300 hrvatskih državljana u Siriji, odnose se i na brojne Hrvate koji su zasnovali obitelji u Siriji, odakle su brojni studenti nekada masovno dolazili na zagrebačko Sveučilište. Među pobrajane svrstano je i oko stotinu pripadnika HV-a koji se nalaze u UNDOF-ovoj misiji na Golanskoj visoravni. U tom ministarstvu, već su kada se za stotinjak hrvatskih radnika u Libiji danima nije mogao naći spas, prikupili podatke o hrvatskim državljanima u svim državama gdje bi po procjenama moglo doći do nemira. Tvrde da su na održanom sastanku upozorili domaće tvrtke o mogućoj eskalaciji sukoba u Siriji, ali o eventualnoj evakuaciji odlučuju same kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close