Imunološki zavod u pomoć pozvao Državno odvjetništvo

Autor: Marija Crnjak , 23. studeni 2016. u 07:41
Neizvjesno je tko će s početkom 2017. voditi Imunološki zavod/Marko Prpić/PIXSELL

Osiguran je samo novac za plaće radnika čiji su ugovori o radu 1. listopada 2015. preneseni na ustanovu.

Zbog pat pozicije u kojoj se više od godine dana nalazi tvrtka Imunološki zavod, bez zaposlenih, uz višekratne blokada računa te činjenicu da u prostorima tvrtke djeluje istoimena ustanova, uprava na čelu s Renatom Dolenec odlučila se na potez očajnika, te je pomoć u rješavanju problema zatražila od Državnog odvjetništva!

Od DORH-a očekuju mišljenje o cjelokupnom položaju ove tvrtke u većinskom vlasništvu države, odnosno kako se može iščitati iz jučerašnje objave uprave IMZ na Zagrebačkoj burzi, očigledno traže službenu potvrdu da je tvrtku u ovaj položaj doveo nemar države, jer se nije pridržavala zakona. "Imunološki zavod nije u stanju objaviti tromjesečno financijsko izvješće zbog nemogućnosti utvrđenja točnog činjeničnog stanja, te je društvo kao porezni obveznik zatražilo provedbu poreznog nadzora, s ciljem utvrđivanja činjenica bitnih za oporezivanje neposredno kod poreznog obveznika i drugih osoba", pojašnjava se dalje u objavi uprave.

Renata Dolenec u utorak nije željela komentirati svoj potez. To će ujedno biti jedan od njenih posljednjih poteza na toj poziciji, s obzirom da mandat upravi ističe s krajem godine, kao i aktualnim članicama nadzornog odbora, Diani Krčmar i Martini Velnić Župić. Za 30. prosinca stoga je sazvana izvanredna glavna skupština IMZ d.d., na kojoj bi se uz razrješenje starih trebali imenovati novi članovi NO, ali većinski vlasnik još nije naveo koga će na tim pozicijama predložiti. Stoga je neizvjesno tko će s početkom 2017. voditi Imunološki zavod, kao što je nepoznato i kako Vlada kani riješiti nastavak prijenosa poslovanja s tvrtke IMZ na istoimenu ustanovu, što je zaustavila jer nije bilo novca.  

Dolenec je neposredno nakon imenovanja Vlade Andreja Plenkovića upozorila da IMZ-u, ukoliko se to hitno ne riješi, prijeti stečaj te posljedično raspad ustanove. Kako je poznato, pretvaranjem tvrtke u ustanovu Vlada Zorana Milanovića željela je spasiti radna mjesta i sojeve, no u proračunu nisu osigurali novac za provedbu procesa, koji bi pokrio obveze tvrtke te investiciju u proizvodnju. Usto, ugovorom o prijenosu nije bila utvrđena ni naknada za prijenos intelektualnog vlasništva te korištenje imovine tvrtke. Osiguran je samo novac za plaće radnika čiji su ugovori o radu 1. listopada 2015. preneseni na ustanovu. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

U članku nije razjašnjena razlika između ustrojbenog pravnog oblika “tvrtka” (vjerojatno se misli – dioničko društvo) i ustanova. Ukratko, cilj i svrha dioničkog društva je sticanje dobiti, a ustanove je obavljanje općekorisne finkcije u društvu (koja eventualnu dobit mora iskoristiti za unapređenje poslovanja), dok je u ovom slučaju važnija zakonska odradba da dioničko društvo za svoje obveze odgovara cjelokupnom svojom imovinom (bez odgovornosti osnivača za obveze koje prelaze vrijednost imovine društva) dok osnivač – vlasnik ustanove neograničeno i solidarno odgovara za sveukupne obveze ustanove.

Hoče li ipak netko iz SDP+HNS lex Kukuriku Milanovićeve koalicije završiti barem u Remetincu zbog Imunološkog , ako ne i zbog drugih štetnih poteza ?

New Report

Close