Imunološki zavod traži uvjetnu dozvolu za rad

Autor: Marija Crnjak , 01. rujan 2014. u 14:44
U petak je direktor imao sastanak sa sindikalistima jer nije isplaćena plaća za srpanj/Marko Prpić/PIXSELL

Država želi ispraviti vlastite greške zbog sporosti u rješavanju problema Imunološkog.

Nekoliko ministarstava intenzivno radi na tome da Imunološki zavod dobije privremenu proizvodnu dozvolu od Hrvatske agencije za lijekove (HALMED), neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik.

Tako bi se omogućilo ostvarivanje prihoda za isplatu plaća, spriječile dodatne štete od propadanja zaliha, ali i kupilo vrijeme za traženje strateškog partnera. Država zapravo kani ispraviti vlastitu inerciju u donošenju odluka za tvrtku koju naziva strateškom. U HALMED-u su nam potvrdili da su u stalnom kontaktu s Imunološkim, kojem su zbog neprikladnih uvjeta uskratili dozvole za bakterijska cjepiva, krvne derivate i serume, a potkraj iduće godine isteći će i dozvola za virusna cjepiva.

No, nisu ni potvrdili ni demantirali da se pregovara o tzv. uvjetnoj dozvoli. "Čim Imunološki zavod podnese HALMED-u valjan zahtjev za izdavanje dozvole za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi ili plazme i seruma životinjskog podrijetla, HALMED će izaći u očevid. U iznimnim slučajevima, kad se utvrdi da podnositelj zahtjeva ne udovoljava svim uvjetima, ali da nema rizika za javno zdravlje, Zakon o lijekovima omogućuje izdavanje uvjetne proizvodne dozvole, s rokovima za uklanjanje nedostataka", objašnjavaju. Direktor Imunološkog Mario Meštrović nije bio dostupan da objasni kako bi se uvjeti proizvodnje mogli dovesti u stanje koje bi HALMED procijenio pogodnim za dobivanje dozvole, a da ne zaradi packe od europskog regulatora (EMA).

Navodno nije riječ o velikim ulaganjima, više je posrijedi dobra volja HALMED-ovih inspektora. Tvrtka novca nema, 2013. završila je s 20 mil. kn gubitka te 53 mil. kn prenesenog gubitka. U petak se direktor sastao sa sindikalistima zbog neisplate plaće za srpanj, a na redovitoj skupštini dioničara nije se dogodilo ništa spektakularno. Investitori još čekaju natječaj za podnošenje obvezujućih ponuda. Zagrebački gradonačelnik ponovio je namjeru Grada da u Društvo uloži između 20 i 30 mil. kn i zadrži radnike. U igri su i PharmaS Luke Rajića u partnerstvu s Nexusom, riječki JGL, ali i HZZO. 

Komentirajte prvi

New Report

Close