Imunološki zavod dužan Novartisu 6 mil. eura?

Autor: Marija Crnjak , 17. siječanj 2010. u 22:00

Slab interes za cijepljenjem protiv svinjske gripe pokvario je planove tvrtki za velikom zaradom, a Imunološki zavod kao distributer cjepiva dužan je i penale proizvođaču zbog otkazivanja narudžbi

Otkazivanje kupnje gotovo tri od ukupno 4,5 milijuna doza Novartisova cjepiva protiv pandemijske gripe, na što su se zbog lošeg odaziva odlučile i hrvatske vlasti, a srpske već najavljuju, bit će još jedan težak udar na poslovanje Imunološkog zavoda. Tvrtka koja je kao Novartisov distributer za regiju bila zadužena za opskrbu cjepivom u obje zemlje zbog otkaza će sasvim sigurno ostati bez znatnog dijela planiranog prihoda u ovoj godini. Također se spekulira da će zbog vrlo izglednog otkaza polovice narudžbe za Srbiju te gotovo dvije trećine ukupne narudžbe za hrvatsko tržište Imunološki zavod svom dobavljaču morati platiti penale koji su predviđeni ugovorom, što ga je u jesen prošle godine Imunološki zavod potpisao s Novartisom.

Bez posljedica za proračun
U Imunološkom zavodu, ali ni u kompaniji Novartis Vaccines koja proizvodi cjepivo još se o tome ne mogu dobiti službeni odgovori, a pretpostavlja se da su u tijeku pregovori koji bi tek trebali definirati buduću suradnju ugovornih strana. Za državni proračun, potvrdio je ministar zdravstva Darko Milinović u nekoliko navrata, neće biti nikakvih financijskih kazni za otkaz transakcije. Iako je Milinović jedanput izjavio da se prilikom ugovaranja s Novartisom pazilo da se omogući otkaz dijela pošiljke cjepiva bez kazne, očito je pritom mislio na ugovor između Imunološkog zavoda i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a ne između Zavoda i Novartisa. Naime, izvori Poslovnog dnevnika iz farmaceutske industrije upozoravaju da je takvo poslovanje, odnosno ugovaranje gotovo nemoguće kad su u pitanju velike kompanije i velike brojke. Ukupna vrijednost narudžbe od 1,5 milijuna doza cjepiva za Hrvatsku iznosila je 70 milijuna kuna, no kako se dosad cijepilo tek desetak tisuća građana, uslijedila je odluka da se otkaže kupnja 1,16 milijun doza. Novartis bi time samo na Hrvatskoj trebao izgubiti 54 milijuna kuna te još barem desetak milijuna eura u Srbiji, čija je vlada iz istih razloga kao i hrvatska pred odlukom da otkaže polovinu od tri milijuna doza cjepiva. Odaziv hrvatskih susjeda na cijepljenje bio je, doduše, znatno bolji. U Srbiji se protiv tzv. svinjske gripe cijepilo stotinjak tisuća ljudi ili 1,66 posto stanovništva. Srpska vlada pregovore o otkazivanju s lokalnim distributerom, tvrtkom Jugohemija, započela je čim je postalo jasno da se neće potrošiti naručeni broj doza. Srbija je dosad uvezla 850.000 doza cjepiva, a odluka o eventualnom otkazu još se čeka. Beograd je navodno u petak trebao posjetiti predstavnik Novartisa, no zasad nije poznato je li posjet realiziran i s kakvim ishodom. “Gotovo je nemoguće da švicarska tvrtka u ugovor s Imunološkim zavodom nije ugradila klauzulu koja će poslužiti kao instrument osiguranja naplate plasmana. Drugim riječima, Zavod vjerojatno ima distribucijski ugovor s Novartisom bez mogućnosti odustajanja od narudžbe.

Milinović neće pomoći
Pretpostavlja se da Zavod stoga zbog odustajanja Novartisu samo za hrvatsko tržište duguje otprilike šest milijuna eura”, smatra izvor Poslovnog dnevnika blizak Imunološkom zavodu. Međutim, kako je Imunološki zavod društvo koje već posluje s gubitkom, ako stoje navedene spekulacije, pitanje je kako društvo može namiriti dug Novartisu, a s obzirom na dosadašnje izjave Darka Milinovića, teško se može očekivati pomoć državnog proračuna. Zanimljivo je pritom da Imunološki zavod gubitak od pet milijuna kuna ostvaren u 2008. dobrim dijelom može zahvaliti upravo lošem ishodu prodaje Novartisova sezonskog cjepiva u Srbiji.

Brža dokapitalizacija

Novartis nezainteresiran
pekulira se da bi upravo pozicija u koju će Imunološki biti doveden zbog otkazivanja Novartisu mogla požuriti proces dokapitalizacije društva koji je započeo u proljeće. Proces je usporen, a prema nekim spekulacijama čak i zaustavljen, dijelom zbog istrage koju nad društvom provodi Državno odvjetništvo. Doduše, usporavanje se poklopilo i s odlaskom Ive Sanadera s mjesta premijera, za čijeg je mandata i donesena odluka da se traži privatan partner za dokapitalizaciju. Teško, međutim, da bi Novartis, koji bi mogao postati jedan od najvećih vjerovnika Imunološkog zavoda mogao biti zainteresiran za eventualno preuzimanje. Štoviše, neki izvori spekuliraju da je u usporenom procesu koji je privukao pet ponuđača najpovoljniji ponuđač zasad još anoniman investicijski konzorcij sa sjedištem u SAD-u koji je navodno dao najbolju ponudu na natječaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close