Impol korak do preuzimanja TLM-a

Autor: Suzana Varošanec , 17. veljača 2016. u 22:00
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Danas slijedi dogovor o iznosu za koji Impol iskupljuje dug TLM-a Jadranskoj banci. Impolova ponuda porasla je s 43 mil. kn na blizu 100 milijuna.

Slovenski Impol, s pola miljarde eura godišnjeg prihoda i gotovo 2000 radnika, inače vlasnik tvornice u Slovenskoj Bistrici te pogona u Sevojnu u Srbiji, na korak je do početka realizacije velikih planova vezanih uz revitalizaciju šibenskog TLM-a, koji je završio u stečaju.

Pogone propale tvrtke jučer je pregledao tim Impolovih inženjera na čelu s izvršnim direktorom koji je zadužen za šibensku proizvodnju. U krugu tvornice održan je potom i sastanak na kojem su bili predstavnici lokalne vlasti, šibensko-kninski župan Goran Pauk, TLM-ovi inženjeri, predstavnici sindikata, a sad se čeka ishod, kako neki kažu, prijelomnog sastanka u Zagrebu. U završnici pregovora danas u Zagreb dolazi predsjednik Uprave Impola Jernej Čokl, a očekuje se da će biti objavljeno je li postignut dogovor između DAB-a i Impola. Tema razgovora je cijena po kojoj se slovenska tvrtka otkupiti TLM-ove dugove prema svojem najvećem vjerovniku Jadranskoj banci.

 

73milijuna

eura težak je Impolov plan ulaganja

Kako je za tu lokalnu banku nedavno pokrenut sanacijski postupak, velikim dijelom i izbog izloženosti dugovima šibenske tvrtke, pod kontrolom je državne agencije, koja će je nakon sanacije prodavati. Ključno je stoga stajalište DAB-a, a prema neslužbenim informacijama, danas bi se trebao postići dogovor. Ponudu Impola već su pomno razmatrali u nadležnim tijelima, pa bi se danas trebalo dogovoriti oko iznosa za koji Impol iskupljuje zapravo kompletan dug TLM-a Jadranskoj banci, odnosno ukupno oko 200 milijuna kuna. Prvotna Impolova ponuda iznosila je 43 milijuna kuna, no znatno je korigirana, i danas iznosi blizu sto milijuna, čime bi DAB navodno naplatio sve što nije pokriveno rezervacijama.

U Hrvatskom sindikatu metalaca, čiji je predsjednik Zdravko Burazer bio na sastanku u TLM-u, pozdravljaju namjeru da Impol postane većinski vjerovnik TLM-a. "Time bi se ostvarile najave pokretanja proizvodnje i ponovnog zapošljavnja radnika koji su završili na burzi, a moglo bi biti zaposleno i 500-tinjak radnika", uvjeren je Burazer. Plan ulaganja za otkup tražbina i investicije u opremu i obrtna sredstva iznosi 73 milijuna eura, a Impolove prezentacije pokazuju da će država i lokalna zajednica za jednu godinu proizvodnje više prihodovati nego što iznosi otkup duga. Projekcije pokazuju i da će, ako se brzo pokrene proizvodnja, za godinu dana TLM biti u top 10 hrvatskih izvoznika i proizvođača. Inače, sama ponuda ima rok, koji istječe idućeg tjedna.

Ako je DAB prihvati, uslijedilo bi sklapanje ugovora o najmu, nakon čega Impol ulazi u tvornicu, što znači pripremu proizvodnje i angažiranje radnika, ali i posao za više stotina kooperanata. Za 110 tisuća tona godišnje proizvodnje, što najavljuju, u TLM će dnevno ući i izaći po 20-ak šlepera, što je posao za veći broj prijevoznika. Kroz najam bi Impol preuzeo Valjaonice te najveći dio Prešaonica i Adriala, koji raspolaže s objektima i infrastrukturom potrebnom za funkcioniranje tvornica. No, s otkupom tražbine postaje najveći vjerovnik u stečaju te će imati ključnu riječ na skupštini vjerovnika 9. ožujka, a nakon najma koji po zakonu ima limite, planira preuzimanje u vlasništvo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close