Impol: Čekamo osobu za pregovore

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 25. studeni 2015. u 22:00
Spašavanje radnika, kojih je u Valjaonici 400, vruće pitanje/ Duško Jarmaz/PIXSELL

Idući tjedan očekuje se otvaranje stečaja, Slovenci još zagrijani, ali požuruju.

Nakon što na sudu u Šibeniku nije otvoren stečaj TLM-a, jer je stečajna sutkinja tražila izuzeće, stečaj će otvoriti predsjednica Trgovačkog suda u Zadru.

Prijedlog za stečaj prošli su tjedan podnijeli radnici Valjaonice jer nisu primili tri plaće, a kako je za njihovo preuzimanje zainteresiran samo slovenski Impol, želja im je da stečaj, a onda i preuzimanje, što prije krene te da se radnicima isplate zaostale plaće.  Radnici su pokrenuli zahtjev jer to iz nekog razloga nije učinila predsjednica Nagodbenog vijeća u predstačajnoj nagodbi, što je trebala pošto je odbijen plan restrukturiranja. Stečaj će predsjednica suda, prema najavama, otvoriti sljedeći tjedan, što i radnicima odgovara jer ako ne bude otvoren prije 1. prosinca, imat će ubrzo pravo na isplatu minimalne plaće iz Agencije za osiguranje radničkih prava, kaže Zdravko Burazer iz Sindikata metalaca.

Isplatila bi im se prije blagdana, a nije iskjučeno da u otkaznom roku prime još jednu zaostalu plaću. Potom bi krenule sve procedure prema stečajnom zakonu. Otkako je TLM preuzeo Igor Shamis, stala je i proizvodnja, a gubici su se povećavali. No, interes slovenskog Impola još postoji, kaže nam direktor Jernej Čokl, komentirajući kako oni mogu čekati, ali ne bi trebala hrvatska država ako želi nešto učiniti za spašavanje radnika, kojih je u Valjaonici oko 400. "Investirali smo u Srbiju oko 20 mil. eura, ali otvoreni smo i dalje u svoj razvojni plan uključiti i TLM, no čekamo osobu s kojom ćemo dogovoriti planove", kaže Čokl. Ta osoba trebao bi biti uskoro imenovani stečajni upravitelj. Plan je Impola proizvodnja 110-120 tisuća t aluminija godišnje te ulaganje u proizvodnju limova i traka za autoindustriju.

Komentirajte prvi

New Report

Close