Preuzimanje Cluba Adriatic: Sklapanje ugovora 9. travnja ovisi o jednoj odluci CERP-a

Autor: Suzana Varošanec , 23. ožujak 2018. u 14:47
Foto: Model otkupa tražbina predviđa se za jedan dio vjerovnika među kojima su i banke / PD

Immo otkupljuje tražbine, za HOC-ovu nudi 7,8 milijuna kuna.

Nakon što je država prihvatila ponudu švicarskog investitora Immo Invest Partnera u vlasništvu Hrvata Džeka i Frenka Đordića za preuzimanje Cluba Adriatic, pokazuje se da je za realizaciju važna još jedna odluka Upravnog vijeća CERP-a. Transakcija koja znači plaćanje u kratkim rokovima svih preuzetih obveza – ukupno oko 185 mil. kn, od čega 54 milijuna državi u roku od 30 dana od potpisivanja kupoprodajnog ugovora 9. travnja, ovisi o tome hoće li CERP prihvatiti ponudu, predanu za otkup tražbine jednog vjerovnika Cluba Adriatic, pojašnjava Immov predstavnik Marin Brbić.

Posrijedi je HOC Bjelolasica u stečaju, a o tome odlučuje skupština stečajnih vjerovnika među kojima je glavna država. Investitor nudi 7,8 milijuna, dakle više od HOC-ove tražbine iz izglasanog plana restrukturiranja za Club Adriatic. Stoga Brbić kaže da se očekuje da će ponuda biti prihvaćena, iako primjećujda je kroz tužbe nekoliko vjerovnika Cluba Adriatic otvoreno pitanje vjerodostojnosti te HOC-ove tražbine. Kako je doista zbog toga predstečaj Cluba Adriatic zapleten u “mreži” upravnih sporova, otkupom se omogućuje veće namirenje stečajnih vjerovnika HOC-a i daleko brže, pa je po prijedlogu stečajnog upravitelja HOC-a Tomislava Đuričina bila na dnevnom redu ovotjedne skupštine.

Iako je naišla na pozitivan odjek među vjerovnicima, nije izglasana jer je država, koja je imala većinu zatražila odgodu. Razlog je što Upravno vijeće CERP-a nije donijelo odluku. Kako je to uvjet za raspolaganja iznad milijun kuna, prva tumačenja idu u smjeru da se radi o proceduralnom pitanju koje će se uskoro riješiti jer je država odlučila o prodaji Cluba Adriatica, pa se tako procjenjuje i da će odlučiti o pitanju koje je važno za novog investitora. Upravitelj smatra da je odluka u interesu vjerovnika. Isplata se predviđa, kaže, u svibnju što znači da će se u cijelosti namiriti radnici kao vjerovnici prvog višeg isplatnog reda (1,8 mil. kn) te djelomično oni drugog višeg isplatnog reda.

Doznajemo i da se model otkupa predstečajnih tražbina predviđa za dio vjerovnika, poput banaka, a za drugi dio isplata i to na dan stjecanja poslovnih udjela, za što investitor jamči bankarskom garancijom. Uz to, namirit će i prioritetne tražbine za dug prema radnicima koji je prema Brbiću između 20 i 25 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close