Imat ćemo četiri vinske regije

Autor: Marta Duić , 31. srpanj 2018. u 22:00
Pojačava se i kontrola na terenu/I. Galović/PIXSELL

Definira se pravni okvir za djelatnost proizvodnje vina i staje na kraj sivom tržištu, a uskoro stižu i veće potpore.

Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo nacrt Zakona o vinu, nakon konzultacija s proizvođačima sektora vinarstva i vinogradarstva u cilju razmjene mišljenja i boljeg razumijevanja zahtjeva proizvođača te okvira kojeg se mora pridržavati Ministarstvo. 

Kreiranje prepoznatljivosti
Cilj izrade Nacrta prijedloga zakona o vinu je definirati jasan pravni okvir za gospodarsko obavljanje djelatnosti proizvodnje grožđa i vina te u konačnici prodaje vina uz uključivanje alata za borbu protiv "sivog tržišta". Prijedlogom Zakona o vinu omogućeno je udruživanje vinara i vinogradara na nacionalnom i regionalnom nivou, kao i nova uloga u promidžbenim aktivnostima vinara i poslovima oko sustava marketinškog označavanja hrvatskih vina čime će oni aktivnije doprinositi kreiranju prepoznatljivosti Hrvatske kao vinske zemlje.

Uspostavljaju se četiri nove vinarske i marketinške regije – Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Bregovita Hrvatska. Prijedlogom zakona definiran je razlikovni okvir za proizvodnju grožđa za vlastite potrebe u vrlo ograničenom obuhvatu na površinama do 0,1 ha od onih proizvođača grožđa, mošta i vina u proizvodnom, poduzetničkom i tržišno orijentiranom obuhvatu. 

Sustav ocjenjivanja
Prijedlog donosi i učinkovitije administrativne kontrole podataka koje su proizvođači grožđa i vina obvezni dostavljati te jaču kontrolu na terenu koju će provoditi vinski nadzornici radi provjere usklađenosti dostavljenog sa stvarnim stanjem. U ocjenjivanje vina se aktivno uključuju regionalne organizacije vinara. "Osim Zakona, u suradnji s vinarima donosimo i novi Nacionalni program potpore vinarima za razdoblje 2019. – 2023. kojim povećavamo iznose financiranja  i uvodimo novu mjeru promidžbe vina s 80 posto povrata novca. Natječaje za novo petogodišnje razdoblje otvaramo u listopadu", najavio je Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Komentirajte prvi

New Report

Close