‘Imamo vrhunsku sirovinu i osuđeni smo na izvoz, a država zapravo poručuje da nam je biznis neisplativ’

Autor: Božica Babić , 27. veljača 2014. u 10:34
Renato Radić; Zdravko Jelčić; Marijan Kavran

Proizvodnju bi brzo mogli udvostručiti uz restrukturiranje i mala ulaganja, upozoravaju proizvođači.

Nacionalni interes zasigurno nije izvoz piljenog hrasta vrhunske kvalitete u Vijetnam ili drugdje, već izvoz namještaja izrađena u domaćim tvrtkama.

U novoj industrijskoj strategiji za 2014.-2020. drvna industrija mora biti među top sektorima, u pokretačima razvoja gospodarstva. Njoj apsolutno nije mjesto u kategoriji čuvara radnih mjesta, kako su odredili u Ministarstvu gospodarstva, upozorava vlasnik tvrtke Prima Commerce Renato Radić. "Europska unija sada je i naša država, na tom tržištu s više od 500 milijuna kupaca hrvatski namještaj već je konkurentan i tražen. Autori strategije spočitavaju nam tehnološku zaostalost i nedostatak dizajna, no to se može brzo promijeniti. Imamo vrhunsku sirovinu, tradiciju i znanje, strategija mora dati viziju do 2020. i vrlo jasno odrediti što je obveza države, a što poduzetnika," kaže Radić. Uvjeren je da je u kratkom roku moguće revitalizirati proizvodnju i u tvrtkama koje su u međuvremenu stavile lokot na vrata. Turska, kaže, svojim proizvođačima namještaja plaća troškove za angažiranje svjetski poznatih dizajnera i nastupe na inozemnim sajmovima.

Prima je, navodi, u posljednje tri godine imala znatna ulaganja zbog nastupa na nekoliko prestižnih inozemnih sajmova i rezultat je već očit, samo od početka ove godine zaposlili su 200 novih radnika radi povećanih narudžbi za izvoz. I predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić nezadovoljan je statusom drvnog sektora u novom strateškom dokumentu. Dvoji je li (ne)namjerno zaboravljeno da je drvna industrija danas najveći neto izvoznik među svim sektorima i da je je vrijednost neto deviznog efekta tog sektora znatno veća u odnosu na ostale izvoznike. Upravo zbog toga drvni je sektor više od 20 godina najveći stradalnik zbog monetarne politike fiksnog tečaja koji je rušio konkurentnost, onemogućavao investicije i akvizicije, no o tome je, kaže, sada suvišno govoriti. "Drvni sektor osuđen je na izvoz, a nacionalni strateški cilj mora biti izvoz ekoloških proizvoda visoke dodane vrijednosti, u čemu EU fondovi mogu biti glavni pokretač.

Izvoz mora biti ključna odrednica strategije, a tu drvni sektor ima najveći potencijal. Ovaj je sektor jedini koji ima dovoljno vlastite, domaće, kvalitetne sirovine na kojoj se uz restrukturiranje i na najmanja ulaganja u znanje, dizajn, nove proizvode, inovacije, nova tržišta mogu brzo udvostručiti proizvodnja, izvoz i zaposlenost", ističe Jelčić i upozorava na to da se ni pod koju cijenu ne smije dopustiti izvoz sirovine, već je treba finalizirati u lokalnim tvrtkama. Uz poljoprivredu i turizam drvna je industrija, podsjeća Marijan Kavran, direktor Drvnoga klastera, jedan od naših gospodarskih identiteta jer 50 posto teritorija je pod šumom.

"Ove smjernice nisu dobro primljene u našem sektoru, daje se poruka da je to 'neisplativ posao' koji država ubuduće neće poticati, pa bi sva sirovina mogla neobrađena završiti u izvozu, te će druge zemlje na njezinoj kvaliteti razvijati novu dodanu vrijednost. A nekim novim 'pokretačkim industrijama' očigledno nedostaje sirovina, pa će je uvoziti. Rekao bi narod: veliki promet sirovina, a na kraju ostaje mala zarada", upozorava Kavran. Smatra da bi bilo dobro kad bi kreatori strategije uzeli u obzir primjedbe iz javne rasprave koja završava i napravili novi miks različitih politika. "Bit će teško zadovoljiti sve interese, ali prirodni i sirovinski resursi moraju se uzeti u obzir. To je jedan od osnovnih postulata", ističe Kavran i autorima dokumenta poručuje neka "ne zaborave kako je iznimno važno tko drži i održava ruralni prostor na koji se odnosi više od 70 posto Hrvatske." 

Nacionalni interes nije izvoz piljenog hrasta vrhunske kvalitete u Vijetnam već izvoz namještaja  
Renato Radić, Prima Commerce

Izvoz mora biti ključ, a tu drvni sektor ima najveći potencijal jer jedini ima dovoljno vlastite, domaće, kvalitetne sirovine
Zdravko Jelčić, Spin Valis

Sva bi sirovina mogla završiti u izvozu, pa će druge zemlje na njezinoj kvaliteti razvijati novu dodanu vrijednost  
Marijan Kavran, Drvni klaster

Komentirajte prvi

New Report

Close