‘Imamo solidan okvir, ali ne i svijest’

Autor: Suzana Varošanec , 15. studeni 2016. u 21:59
Ministar Ante Šprlje/Anto Magzan/PIXSELL

HOK o alatu za rješavanje sporova.

Potrebni su dodatni napori za primjenu medijacije kao alternativnog načina rješavanja sporova (ARS) te informiranje javnosti i gospodarstvenika o tom alatu.

Stajalište je to EK koje je njezina predstavnica u RH Mirella Rašić iznijela na HOK-ovoj 7. Međunarodnoj konferenciji o ARS-u u Zagrebu. ARS pruža mogućnost za izbjegavanje dugotrajnih i skupih sudskih procedura za što imamo solidan zakonski okvir, ali ne i raširenu svijest. Iznimka su gospodarstvenici, rekao je ministar pravosuđa Ante Šprlje, jer su dužni postupati s pažnjom dobrog gospodarstvenika.

Stoga se najveći potencijal za razvoj ARS-a nalazi u gospodarstvu, a Ministarstvo pravosuđa nastavljat će davati potporu da se svi oblici implementiraju u društvene odnose. Šef Komore Dragutin Ranogajec najavio je prijedloge mjera resorima pravosuđa i uprave vezane za sustavan razvoj medijacije, a tu je i zahtjev Vladi da se u sve poslovne odnose državnih tvrtki uvede regula o obveznom mirenju. Sve članice EU bilježe povećani priljev sporova iz gospodarskih aktivnosti, pa ARS postaje uvjet za izgradnju konkurentnog gospodarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close