Imamo samo 10-ak modernih skladišta, a zemljište skupo

Autor: Danijela Jozić / VLM , 29. travanj 2013. u 22:01
PIXSELL

Zagreb ima 806.745 kvadrata skladišnog prostora, od čega samo 360 tisuća ispunjava moderne europske standarde.

Nastavi li se u Hrvatskoj razvijati maloprodaja, doći će do daljnjeg razvoja distributivno-logističkih centara, i to njihove izgradnje, jer su postojeći prostori tog tipa na tržištu uglavom zastarjeli.

“Trenutačno u Hrvatskoj postoji puno poslovnih hala, no međunarodni igrači za njih nisu zainteresirani jer ne udovoljavaju standardima“, rekao je u ponedjeljak Tomislav Gregurić, direktor tvrtke Jones Lang LaSalle Hrvatska, prilikom predstavljanja publikacije za investitore “Made in Croatia – Investicijski vodič za proizvodnju i logistiku”. Riječ je o zajedničkoj publikaciji Jones Lang LaSallea s KPMG-om, Antal Internationalom te Agencijom za investicije i konkurentnost, koja bi trebala pomoći potencijalnim investitorima koji bi ulagali u područje logistike i druge industrije.

“U Hrvatskoj je tek desetak modernih logističkih centara, poput onih kakve ima Konzum u Zagrebu i Dugopolju. Trenutačno je na tržištu samo od 10 do 20 tisuća četvornih metara modernoga logističkog prostora. Za gradnju novih centara problem bi mogla biti visoka cijena zemljišta. Nismo svjesni toga da potencijalnom investitoru nije bitno je li Hrvatska prekrasna šumovita zemlja s divnom obalom nego koliko će ga ulaganje koštati“, istaknuo je Gregurić. Izdvojio je Lidlov distributivno-logistički centar u Perušiću kao primjer kvalitetna skladišta na dobro odabranoj lokaciji.

Zagreb sada ima 806.745 kvadrata skladišnog prostora, od čega samo 360 tisuća uspunjava moderne europske standarde. U protekle četiri godine u glavnom je gradu sagrađeno oko 210 tisuća kvadrata skladišno-logističkog prostora, uglavnom za potrebe samih vlasnika. Autori publikacije upozoravaju da Zagreb po tome zaostaje za drugim gradovima srednje i istočne Europe. Problem investitorima još uvijek su zemljišne knjige. Marinela Mostić iz KPMG-a upozorila je na to da ulagači i dalje nemaju povjerenja u zemljišne knjige. “Ima pomaka, s tim da je zakonski rok o nepovjerenju u zemljišne knjige produljen do 1. siječnja 2015. To znači da ako investitor dobije vlastovnicu ne znači i da je vlasnik. Klijentima savjetujemo da u tim situacijama naprave kvalitetan due diligence, što znači da nije riječ o nepromostivoj prepreci“, poručila je Mostić.

Ima zainteresiranih

Uskoro prodaja bivšeg Fižulićeva centra u Jastrebarskom

Na listi najmodernijih distributivno-logističkih centara u nas svakako je i bivši Magmin, koja se nalazi u postupku predstečajne nagodbe. Nalazi se u Jastrebarskom, a bivši Magmin vlasnik Goranko Fižulić ga je, kad je tvrtka upala u poslovne probleme i nije mogla vraćati dugove, morao vratiti Hypo leasingu. Riječ je o centru u čiju je gradnju uloženo oko 15 milijuna eura. Kako se moglo čuti od Tomislava Gregurića, nekoliko je investitora zainteresirano za preuzimanje bivšega Magmina skladišta.  

Komentirajte prvi

New Report

Close