"Imamo najbržu stopu pada nezaposlenosti u EU i 71.000 novih radnika"

Najavljeno je osnivanje nove Europske agencije za rad IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Najavljeno je osnivanje nove Europske agencije za rad IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Ministar Marko Pavić u Bruxellesu europskim kolegama iznio rezultate mjera za povećanje zaposlenosti.

Hrvatska je ostvarila znatan napredak po pitanju tržišta rada, smanjuje se nezaposlenost, povećava zaposlenost, a priprema i program za dugotrajne nezaposlene, izjavio je u četvrtak ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. On je sudjelovao u Bruxellesu u radu Vijeća za rad, socijalnu politiku, zdravstvo i zaštitu potrošača (EPSCO).

“Istaknuo sam u svojim intervencijama znatan napredak Hrvatske po pitanju tržišta rada, gdje smo u zadnje četiri godine investirali četiri i pol milijarde kuna, što u aktivne mjere politike zapošljavanje, što u specijalizirane programe poput programa ‘Zaželi’. Imamo najbržu stopu pada nezaposlenih u Europskoj uniji, sada je na 7,7 posto što je sumjerljivo s europskim prosjekom, ali ono što posebno veseli da smo imali 71 tisuće više zaposlenih ove godine nego godinu ranije, dakle raste i zaposlenost i to po stopi od dva, tri posto, što je također jedna od najviših u EU”, rekao je Pavić.

Pavić najavljuje programe koji će se pozabaviti pitanjem dugotrajne nezaposlenosti i cjeloživotnog obrazovanja.

Hrvatskoj je potreban drukčiji, individualizirani, pristup prema dugogtrajno nezaposlenima, koji su uglavnom nalaze među onima s nižim obrazovanjem, osobama s invaliditetom, ženama u ruralnim područjima, kaže ministar.

Što se tiče cjeloživotnog obrazovanja, gdje je Hrvatska vrlo slaba - samo tri posto građana je uključeno u to - ministar kaže da želi preslikati, uz određene modifikacije, francuski model.

U Francuskoj tvrtke s više od 20 zaposlenih izdvajaju 1,68 posto svoje dobiti za cjeloživotno obrazovanje zaposlenika. Pavić kaže da Hrvatska želi sličan model, ali da, za razliku od Francuske, to neće financirati poslodavci, nego bi sredstva dolazila iz Europskog socijalnog fonda.

Ministar je rekao da želi ta pitanja uvrstiti u prioritete hrvatskog predsjedanja Vijeće EU u prvoj polovici 2020.

Ministri rada zemalja članica podržali su na svom sastanku osnivanje Europske agencije za rad. Na pitanje hoće li se Hrvatska kandidirati za udomljavanje te agencije na svom tlu, Pavić je rekao da je još prerano za to.

“Mi smo podržali osnivanje agencije, ali još ne znamo do kraja format i način rada. Vidjet ćemo kada se usuglase detalji hoćemo li se kandidirati, ali bih istaknuo da je Hrvatska jedna od onih članica koje nemaju nijednu europsku agenciju na svom tlu”, rekao je.

Ta nova agencija trebala bi pomagati zemljama članicama u provedbi europskog zakonodavstva u području prekogranične mobilnosti radne snage i koordinaciji socijalne sigurnosti, uključujući slobodno kretanje radnika i upućivanje izaslanih radnika.pd

Komentari (5)
 • e-kloshar
  e-kloshar 9:09 11.12.2018.

  slabo se u Hrvatskoj radi. To ja mogu posvjedočiti

 • upupup
  upupup 2:30 11.12.2018.

  Imamo mi i najbržu stopu smanjenja broja građana u EU ( onih koji stvarno žive i rade ovdje ).
  Novi radnici su novi od trenutka izlazaka iz škola i prvih zapošljavanja do odlaska van, a to se vrlo brzo događa.
  I uz smanjenje proizvodnje mi ćemo uvijek imati mjesta za nove radnike, ali ta radna mjesta više nitko neće željeti prihvatiti.

 • Kirin
  Kirin 23:22 10.12.2018.

  Da nema debelog dječaka i negovih eskapada rezultati bi bili znatno bolji!

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!