Ima zrakoplov za ulagačke paralelke

Autor: Irena Divković Milanović , 12. studeni 2012. u 13:47
Bombardier Learjet 45 košta 11 milijuna dolara

Learjet 45 kupio je preko off shore tvrtke s Bahama koja je vjerovnik i za njegove hrvatske projekte, među kojima je i kupnja zemljišta u Istri, zbog koje je raskinuo savez s obitelji Cetinski.

Novi Bormbardier Learjet 45 stoji 11 milijuna dolara. Taj se zrakoplov klasificira kao poslovni jet za devet putnika koji i u zraku mogu uživati u luksuznom interijeru. Upravo takav model koristi milijarder Danko Končar za svoja putovanja diljem europskih odredišta te letove do Zagreba. Njegov luksuzni zrakoplov sagrađen je 2009., a registriran je preko londonske tvrtke Global Flight Solutions. No, u službenome britanskom registru zrakoplova lako je detektirati kako je ta londonska tvrtka Končarev zrakoplov, koji sada leti pod oznakama G-DDDJ, registrirala za vlasnika – RCS Trading Corporation Ltd. Zrakoplov je inače letio pod oznakama OO-KJD. Kako je Končar svojim francuskim tvrtkama davao imena prema inicijalima supruge Jelene i svojima, i u registarskoj oznaci toga zrakoplova lako je uočiti istu modelogiju. Iza oznake KJD skrivaju se inicijali od Končar-Jelena-Danko.Dok je letio pod starim oznakama, upravljanje Končarevim avionom vodila je tvrtka Capital Aircraft Group iz belgijskoga Wevelgema. Riječ je o kompaniji koja se za poznatog vlasnika samo skrbila o avionu. No, daljnje provjere sadašnjeg registranta zrakoplova, tvtrke Global Flight Solutions, dovode do važnog otkrića. Vlasnik i direktor te tvrtke je Milan Radman, rođak i londonski partner Danka Končara i njegova pokojnog brata Laze. Sjedište tvrtke je u tzv. Dijamantnoj kući, u hangaru br. 525, na aerodromu Kent pokraj Londona. Kako je tvrtka osnovana u kolovozu 2010., jasno je da je njezina misija opsluživati Končareve letove, odnosno sam zrakoplov. No, ta je tvrtka u međuvremenu registrirala i web stranicu na kojoj ističe uslugu luksuznog aviočartera. Na službenoj web stranici vidimo čak i putničku kabinu Končareva zrakoplova, obloženu najfinijom bež kožom, te s bocom skupog šampanjca na stolu.

Vlasnički pipci RCS-a

Iz različitih internetskih aviobaza možemo doznati puno o rutama leta Končareva zrakoplova. Tako se vidi da je iz Belgije poletio u listopadu 2009. te da je u Helsinki sletio u veljači 2010. Budući je tamo sjedište finskoga Končareva biznisa, tvrtka Ruukki, ne čudi da je Learjet 45 prizemljio na snježnu pistu Helsinkija. No, 28. lipnja 2010. Končar je stigao i na zagrebački Pleso. O tome svjedoči fotografija Petra Meznareka. Mediji su dva dana poslije objavili kako je Končar sa 84 milijuna kuna preuzeo Barbarigu i Dragoneru. Objavljena je i prigodna fotografija, u sredini nasmiješeni Končar, a pokraj njega već bivši partneri, otac Mirko i sin Tony Cetinski.Kako je hrvatski savez Končarevih i Cetinskih popucao po svim šavovima te dobio sudski i zatvorski epilog, ne čudi da su neki podaci iz međusobnog poslovanja izašli na vidjelo. Objavljeno je tako da je Končar novac za kupnju zemljišta u Istri, zbog kojeg je pritvorena njegova bivša suradnica Vinka Cetinski, osigurao preko niza off-shore tvrtki, među kojima je RCS Trading Corporation Limited, preko koje je, kako sada vidimo, registriran Končarev zrakoplov.Prema podacima iz Finske, ista tvrtka sa sjedišem u Nassau na Bahamima od 2010. spominje se i kao suvlasnica Končareva Ruukkija, skupa s Kermasom s Britanskih Djevičanskih otoka. Finski Ruukki prije toga bio je pod većinskim vlasništvom londonskoga Končareva Kermasa, čija je pak formalna vlasnica bila Končareva sestrična Danica Žagmešter.Inače, vlasničke pipke RCS-a možemo naći i u indijskoj pokrajini Goi, gdje Končar preko te tvrtke drži i rudnike željeza.

Iz registra prekoceanskoga tereta pak vidimo da je ista tvrtka vlastitim brodom isporučila u svibnju 2008. godine 50 tona ferokroma jednoj tvrtki u Charlestonu u Južnoj Karolini. Zapravo, preko Kermasa i RCS-a Končar kontrolira i ostali dio svojega globalnog carstva, Samancore Chrome holding u Južnoj Africi te istoimenu tvrtku u Hong Kongu. U Južnoj Africi Končar posluje i preko Kermas Mining Resourcesa.O bahamskoj off shore tvrtki Končar je progovorio i u intervjuu hrvatskim medijima 2009. godine: "Osnovali smo i vlastitu RCS Trading Corporation čija je glavna djelatnost pomorski promet. Zasad ima u vlasništvu teretni brod kupljen 2008. godine koji se koristi za otpremu vlastite robe Samancor Chroma". U istom je intervjuu otkrio da sa suprugom Jelenom, inače doktoricom psihologije, njezinom kćeri Simonom i svojom kćeri Lenom živi u Londonu. "S nama je i moja majka koja ima 94 godine, koju iznimno volim i poštujem. Imam i jednoga predivnog unuka. Moj sin, dr. Nenad Končar, živi u Zagrebu i ima privatnu tvrtku sa 13 zaposlenih. Na žalost, najviše vremena provodim u avionu na relaciji Francuska, Južnoafrička Republika, Kina, Finska, a sve češće sam i u Hrvatskoj", izjavio je tada.Provjerimo li Končarevu tvrdnju kako je najčešće u zrakoplovu, lako uđemo u trag letovima na raznim relacijama. Tako je njegov zrakoplov, osim što često polijeće iz Londona, snimljen u lipnju u španjolskoj Malagi, zatim polovicom srpnja u Barceloni, a tjedan kasnije u talijanskom Riminiju. Iz tih letova moglo bi se zaključiti kako i tamo Končar ima nekih važnih poslova ili nekretnina.

Obiteljska podjela

Končareva majka Ljubica, rođena 1914., umrla je, kako se može doznati iz službenog lista, londonske Gazzette, u rujnu 2010. Iz londonskoga trgovačkog registra doznajemo kako je Dankova majka poslovala preko londonske tvrtke Monarda UK Ltd. sve do 1996., dakle u poznoj životnoj dobi od 82 godine. Iz istog registra doznajemo kako je živjela u Londonu, isprva u Laverton Placeu, a na istoj su adresi svojedobno bili prijavljeni Dankov brat Lazo te sin Nenad Končar. No, smrt je dočekala na otmjenoj adresi u Kensingtonu u Sycamore Lodge, Stonehill Placeu, barem prema onome što je objavljeno u londonsko Gazetti.Inače, prema trgovačkim registrima, Dankov brat i poslovni partner Lazo je živio u Kensingtonu, i to jedno vrijeme u Stratford Roadu, dvoetažnom stanu vrijednom više od dva milijuna britanskih funta. Tu je, zapravo, bilo i sjedište Chromex Mining Ltd., tvrtke koja je odigrala veliku ulogu u usponu Končarevih u biznisu s kromom. Iz spomenutog broja Gazette doznajemo i tko su izvršitelji oporuke iza pokojnika Ljubice i Laze Končar. Naime, Lazo, koji je rođen 1946., umro je samo tri mjeseca nakon dugovječne majke. Izvršitelj oporuke Ljubice Končar postao je Danko, a, zanimljivo, Lazin izvršitelj Milan Radman. Inače, da je Lazo za života bio bliži Radmanovima nego vlastitom bratu Danku, može se zaključiti i po tome što je njegova zagrebačka adresa bila kod Danice Radman Žagmeštar u maksimirskim Krijesnicama. Dakle, ista osoba koja sada skrbi za Dankov luksuzni Learjet 45. Lazo Končar bio je također direktor u tvrtki Global Flight Solutions, koja se skrbi za Dankov zrakoplov.

Luksuz u Francuskoj

Danko Končar sa suprugom Jelenom u Londonu živi na otmjenoj adresi u Kensingtonu, i to na St. Mary's Place. Da je on vlasnik te dvoetažne luksuzne nekretnine, može se vidjeti iz dokumenta londonskoga gradskog ureda koji se skrbi da sve preinake u povijesnoj jezgri budu u skladu s zahtjevnim propisima. Kada je, naime, vlasnik stana na kućnom broju 5 tražio dozvole, morao je pribaviti i suglasnosti susjeda – vlasnika, pa se iz tog dokumenta vidi kako je pribavljena i Dankova suglasnost.Danko Končar često leti i u Francusku. Slobodne dane zimi provodi u francuskim Alpama, a ljeti na Azurnoj obali. U Francuskoj Končar posluje preko triju tvrtki za nekretnine. Tvrtka D&J sa sjedištem u Ramatuelleu na samoj Azurnoj obali, čiji je i direktor, navedena je kao vlasnik znamenitog restorana Tabou, s vlastitom plažom na Azurnoj obali. Sjedište joj je u hotelu Garbine, tako da brojne indicije upućuju na to da je Končar vlasnik i toga luksuznog hotela. Hotel i znameniti restoran nalazi se na adresi: Route de Tahiti, Ramatuelle. Na istoj je lokaciji Danko Končar prijavio dva od svoja tri francuska telefonska broja. Drugi njegov broj prijavljen je u francuskim Alpama, a iz podataka je razvidno kako u skupom razvikanom skijalištu Courchevel Saint Bon Terentaise ima kuću. Tamo su sve kuće za odmor raskošnih proporcija s cijenama koje se mjere u milijunima eura. Kupio ju je očito preko tvrtke za nekretnine CST, koju je osnovao u lipnju 2008. Na Azurnoj obali Končar još od kolovoza 2008. investira i preko tvrtke SCI Tower, čije je sjedište u Aveniji Palmi, u blizini znamenitoga dvorca Rezidencija Borelli. Na novinarski upit se, poput ostalih članova obitelji, oglušio i Danko Končar, tako da je bez potvrde ostala informacija je li on sa suprugom vlasnik i vile na toj lokaciji, koju su nazvali jednostavno vila "D&J" (Danko i Jelena). Končar nije komentirao ni podatak koji je vidljiv iz luksemburškoga trgovačkog registra. Tamo je, naime, upisano kako je Kermas Danka Končara većinski vlasnik velike luksemburške tvrtke Luxalloys, članice FeSil grupe, koja posluje i u SAD-u, Kini, Rusiji i Indiji. No, sudeći po tome kako je Končarevo poslovno i nekretninsko carstvo razgranato prema istim tržištima, prepoznatljiv je njegov "krom" rukopis i u Luxaloysu.Zavjeri šutnje priklonio se i Milan Radman. Njemu su poslana pitanja koja se tiču održavanja Končareva zrakoplova te osnivanja fondacije s imenom pokojnog Laze, no on je upit ignorirao.

Preprodaja kao motiv

Na kraju se može zaključiti kako je Končar golemo bogatstvo uvećao investirajući diljem svijeta u osnovi samo preko tvrtki koje imaju sjedište u poreznim oazama (Britanski Djevičanski otoci, Malta, Luksemburg i Bahami), da je osim u britanskoj metropoli lukuzne nekretnine za užitak kupovao na modenim francuskim destinacijama. Florida, u koju je tijekom devet godina investirao milijune dolara, očito nije bila i njegova osobna destinacija za odmor, nego je poslužila isključivo za nekretninski profit. Kakvi su njegovi istinski planovi s hrvatskim investicijama, hoće li završiti kao njegove francuske investicije, koje očito preferira i za obitelsjki odmor, ili pak kao floridske, na kojima je preprodajom zaradio, ostaje vidjeti. U svakom slučaju, slijedimo li trag njegova zrakoplova, dobit ćemo potvrdu da je Končar igrač koji nikad ne igra samo na jednu kartu, nego vuče financijske paralelke na svim krajevima svijeta koristeći blagodati poslovanja poreznih oaza.

© Irena Divković/Milanović/Poslovni dnevnik; U slučaju prenošenja teksta obvezno navesti autora teksta i originalni link na tekst na www.poslovni.hr

Moskovljanin formalno

Ruski biznis vodio iz Londona

Danka Končara u hrvatskim poslovnim krugovima ljudi koji su radili u Rusiji prati misterij. Ta ga poslovna zajednica ne poznaje. Ruski je dio biznisa Končar zapravo vodio iz Londona, i od tamo je poslovao s ruskim tajkunima te vodio tvrtke s ruskim kapitalom. Doduše, bio je jedno vrijeme na formalnom popisu stanovnika Moskve. Njegova adresa, Spasskaja ulica, zapravo je bila sjedište ruske tvrtke EUR, čiji je bio direktor. O Končaru je kao krupnom biznismenu nekoliko puta pisao ruski Komersant, a iz teksta je jasno da ga se pozicionira kao krupnog igrača.

Sin stručnjak za prevoditeljski softver 

Kupio od Šećkovića vilu na Tuškancu

Zanimljivo je da se Dankov sin, 46-godišnji Nenad, u Hrvatskoj spominje uglavnom u kontekstu nekretninskih investicija, primjerice, preko tvrtke Jadranska ulaganja. No, u Londonu on je na kućnoj adresi pokojnih strica i bake poslovao preko tvrtke Translation Experts Ltd. Ta se tvrtka zapravo bavi prodajom kompjutorskih prevoditeljskih softvera. Na web stranici vidi se da trguju internetskim rječnikom na brojnim tržištima, pa tako i Hrvatskoj. Gledano iz britanske perspektive, Nenad Končar školovani je znanstvenik za prevoditeljski softver (NeuroTran), i to na kompjutorskom odjelu Imperial Collegea. Iz popisa londonskih tvrtki čiji je zastupnik bio pokojni Lazo Končar vidimo kako je i stric imao poslovnu ulogu u Nenadovoj tvrtki te još u dvije zasebne koje su pružale uslugu Dial-A-Ride. Riječ je o servisu dostave od vrata do vrata osobama sa smanjenomm mobilnošću. Lazo je k tomu bio zastupnik i Chrome Chemical Ltd., tvrtke u kojima su Rusi vodili glavnu riječ. Nenad Končar nije želio komentirati ni kupnju vile površine 1085 četvornih metara s voćnjakom i dvorištem površine 301,6 ha u blizini elitnoga zagrebačkog Tuškanca. Tu je nekretninu kupio u kolovozu 2008. od bivšeg vlasnika licencije Miss Hrvatske Milana Šećkovića.

Simona Sikimić

Pokćerka novinarka s newyorškom adresom

Nepoznato je kako je u obiteljski biznis uključena Simona Sikimić, kći Končareve supruge Simone. Ona je administratorica u njihovoj luksemburškoj tvrtki za nekretnine Nogentil Immo, skupa s majkom i Dankom Končarem. Upisana je kao suvlasnica i francuske tvrtke SCI Noah iz St. Tropeza, skupa s Dankovom kćeri Lenom. Simona je britanska novinarka, rođena je u Beogradu, a sada živi u New Yorku. Budući da se bavi vanjskom politikom, ne čudi da je na njezinoj web stranici glavna tema sada Sirija. No, iako se bavi novinarskim poslom, nije željela odgovoriti na novinarski upit. Tako nismo doznali je li par Končar-Manojlović negdje investirao i preko luksemburške tvrtke za nekretnine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

I šta je autor teksta htio reći s ovim?

Da je dotični gospodin ugledni investitor i toliko pametan da lovu drži na sigurnom, a ne u ovoj socijalističkoj žabokrečini od Hrvatske.

Stidite se na što ste spali!

New Report

Close