Ili prirez ili ukidanje nekih pogodnosti za građane

Autor: Agencija VLM , 27. kolovoz 2014. u 10:10
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

U prvih šest mjeseci prihodi od poreza naplaćeni 45 posto – do kraja godine, i bez Lalovčeve reforme, nedostajat će 6,5 milijuna kuna.

Koprivničku upravu, iovako suočenu s proračunskim deficitom i u potrazi za gotovo mađioničarskim zahvatima da održi ovogodišnji i skroji gradski budžet za iduću godinu, porezna mini-reforma koju najavljuje ministar financija Boris Lalovac dovodi u nemoguću poziciju.

Nerealni planovi

Reforma kojoj je namjera smanjiti porez na dohodak i tako ostaviti koju kunu više u džepovima radnog naroda istodobno će smanjiti glavni proračunski prihod gradova i općina.

Situacija s koprivničkim proračunom poznata je. Lani je bio prvobitno licitiran na 162,6 milijuna kuna, da bi nakon dviju izmjena bio smanjen na 147,7 milijuna kuna, a realiziran je u visini od samo 139,4 milijuna kuna, uz 11,5 milijuna kuna minusa. Ovogodišnji proračun nerealno je bio poziriconiran na 158,4 milijuna kuna, da bi za milijun kuna taj plan bio smanjen u lipnju, a polugodišnji obračun je producirao daljnjih 2,7 milijuna kuna deficita.

Projekcije za iduće dvije godine koprivnička je vlast još lani postavila na također nerealne iznose od 147,2 i 145,5 milijuna kuna, a u međuvremenu se te brojke nije usudila revidirati.

U svemu tome važnu ulogu igra činjenica da prihodi od poreza na dobit (i prireza, koji je u Koprivnici trenutačno nula posto) čine gotovo polovicu ukupnih proračunskih prihoda.

Lani su oni planirani u iznosu od 61,7 milijuna kuna, a uprihodovano je gotovo dva milijuna kuna manje. U ovoj godini prihodi od poreza na dohodak planirani su u iznosu od 64 milijuna kuna, a u prvih šest mjeseci pristiglo je samo 28,9 milijuna kuna, dakle tek 45 posto.Bude li takva dinamika do konca godine, proračun će biti tanji za novih 6,5 milijuna kuna, a Lalovčeva reforma dodatno će nagristi i tako tanku pogaču.

Sveučilište Sjever

Pred gradskom je vlašću, u takvoj situaciji, ne samo namiriti planirane izdatke – plaće službenicima, održavanje cesta, javne rasvjete i drugo – nego i neplanirano financiranje Sveučilišta Sjever s više od šest milijuna kuna u idućoj godini.

Gradonačelnica Vesna Želježnjak veli da rade izračune efekata smanjenja stope poreza na dohodak i pripremaju različite scenarije kako bi se prilagodili smanjenju dijela prihoda. Domeće kako će nastojati da se građanima ne umanji kvaliteta života.

– Prije donošenja odluke koja bi opteretila građane održat ćemo širu javnu raspravu o tome treba li uvesti prirez ili će građani biti voljni odustati od nekih pogodnosti koje su do sada uživali – poručila je ona.

To je prvi put u 13 godina SDP-ove vlasti u Koprivnici da se i teoretski dopušta mogućnost uvođenja prireza.

Komentirajte prvi

New Report

Close