‘Ili ćemo pomoći realnom sektoru ili ćemo sami sebe ugroziti’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2013. u 15:55
Damir Kajin (Foto: Patrik Macčk/PIXSELL)

Hrvatski sabor popodne je počeo raspravu o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja.

Hrvatski sabor popodne je počeo raspravu o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja kojim Vlada namjerava neke odredbe u zakonu, koji je donesen lani u listopadu, prilagoditi zahtjevima poduzetnika.

Zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal uvodno je rekla kako u tom smislu Vlada predlaže pojašnjenja vezana uz pojam početne investicije. Taj se investicijski projekt definira kao ulaganje u dugotrajnu imovinu unesenu u vlasništvo nositelja poticajnih mjera, i to u minimalnom iznosu od 50 tisuća eura za mikro poduzetnike. Uz navedene uvjete morat će biti zadovoljen i onaj o otvaranju najmanje pet novih radnih mjesta koji su povezani s investicijom (u slučaju mikro poduzetnika tri radna mjesta).

Predlaže se i promijeniti definiciju izračuna opravdanih troškova otvaranja novih radnih mjesta koji su povezani s investicijom, tako da se izračunavaju kao bruto plaća u dvogodišnjem razdoblju, a ne kao postotak bruto plaće. Zamjenica ministra izvijestila je i kako se izmjene predlažu i u članku po kojemu Vlada može određeni investicijski projekt proglasiti od interesa za RH – to će područje ubuduće biti regulirano posebnim zakonom, onim o strateškim investicijama koji je u pripremi, a kojim će svojom materijom, naglasila je, definirati koji su to projekti od strateškog značaja.

Zakonu se dodaje nova odredba kojom se omogućuje Vladi da uredbom propiše visinu iznosa poticaja koji se daju kao opravdani troškovi za otvaranje novih radnih mjesta koji su povezani sa investicijskim projektom, odnosno kriterije za utvrđivanje konkretne visine samog iznosa poticaja. Damir Kajin rekao je kako Klub nezavisnih zastupnika podupire predložene izmjene, jer, istaknuo je, realni sektor nužno treba pomoć, posebno u okolnostima kada stranih investicija nema. "Ili ćemo pomoći realnom sektoru ili ćemo sami sebe ugroziti", poručio je.

Naglasio je kako treba biti svjestan da ničega, pa tako ni investicija, nema preko noći, te da u tom smislu treba urediti stanje kako "novac ne bi prolazio pored nas". "Zakon je dobar, samo da je i praksa dobra i da nitko nikome ne podmeće", rekao je Kajin.

Predstavnici klubova će raspravu o izmjenama Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja nastaviti nakon popodnevne stanke.

Komentirajte prvi

New Report

Close