Ilegalni korisnici imat će pravo na povlašten otkup stanova?

Autor: Agencija VLM , 24. listopad 2012. u 14:01
PXL

Preko 75 posto ilegalnih korisnika su socijalni slučajevi i branitelji kojima se daje da po tržišnim cijenama otkupe stan koji koriste.

Gradonačelnik Milan Bandić dan uoči zasjedanja Gradske skupštine kazao je novinarima kako je siguran da će zastupnici podići ruku i odobriti prodaju gradskih stanova socijalnim slučajevima i braniteljima. Samu cijenu, kaže, diktirati će tržište i nezavisna komisija koja je već potvrdila da bi se kvadrat stana mogao prodavati već za 750 eura.

U srijedu ujutro su kod Bandića već bili predstavnici branitelja, te socijalno ugroženi građani da se informiraju što će biti s odlukom no on ih je preusmjerio na Skupštinu kazavši im da ona koči prodaju. Stoga je objasnio kako je privremeno povukao prijedlog prodaje stanova ali da će ga sutra ujutro ponovno poslati po hitnoj proceduri na izglasavanje. No to će se dogoditi samo ukoliko dobije informaciju da će ga zastupnici podržati, u kakav je scenarij, kazao je, uvjeren.

Napomenuo je kako su prihvatili sve amandmane koje su im uputili zastupnici na radnim odborima, ali i uvažili mišljenje Ministarstva branitelja, pa prednost prvokupa neće imati branitelji.

– Preko 75 posto ilegalnih korisnika su socijalni slučajevi i branitelji kojima samo dajemo mogućnost da po tržišnim cijenama na javnom natječaju otkupe stan koji koriste. Riječ je o sudbini preko 1200 obitelji, odnosno 5 do 6 tisuća osoba – ispričao je Bandić. Dodao je da oni teški socijalni slučajevi koji ne budu imali financijsku mogućnost da otkupe stan, dobit će zamjenski gradski socijalni stan.

– Zlatno je pravilo da je bolje pustit tri lupeža nego zatvorit jednog pravednika – simbolično je prezentirao gradonačelnik mogućnost da netko nepošteno dođe do jeftine nekretnine. Poručio je i kako u slučaju da Skupština ipak ne odobri prodaju neće potpisati niti jednu deložaciju branitelja niti socijalno ugroženih građana dok se deložacija onih preostalih 25 posto kaže odvija sukladno proceduri.

Bandić se obrušio i na skupštinsku većinu istaknuvši kako zadržavaju normalno funkcioniranje grada jer ne žele izglasati rebalans gradskog proračuna te dodao kako unatoč tomu neće doći do zastoja grada niti problema oko isplate plaća. Na pitanja o tomu tko će i po kojoj cijeni ove godine imati pravo izlaganja i prodaje pića i hrane u velikom šatoru koji je već postavljen na Trgu bana Jelačića, Bandić je kazao kako je stvar predana u ruke Obrtničkoj komori Zagreb od kojih očekuje da se pobrine za dobar program i cijenu. Time je ove godine izbjegnuta polemika koja je gradonačelnika pratila već nekoliko godina jer je izravno pravo na šator na trgu imao ugostitelj Miroslav Katić za skrominih 80 tisuća kuna najma.

– To je mjesto susreta i novac nije najbitnija stavka. Bolje bi bilo zaraditi koju kunu više ali sadržaj mora biti na razini – poručio je Bandić. Na pitanje tko će koristiti šator 5. siječnja do 25 veljače, odnosno u periodu za koji nije raspisan natječaj odgovorio je kako je moguće da je došlo do pogreške pa se i požalio da ima važnijeg posla od svakodnevne brige o šatoru.

Dotaknuo se i vječite teme obnove maksimirskog stadiona te kazao kako ni sam nezna što je najbolje s njim učiniti.

– Gledano s arhitektonske strane treba ga srušiti ali kao navijač Dinama smatram da treba ondje ostati. Mislili smo urediti poslovne prostore ispod sjeverne tribine ali zbog pritiska javnosti da se ulažu milijuni u stadio odustali smo i čekamo bola vremena – poručio je gradonačelnik. Dodao je da je prije njega u stadion uloženo 380 milijuna kuna, a da je tako loše izvedeno da sjeverna tribina spriječava dotok svježeg zraka iz Maksimirske šume, dok su stolice na zapadnoj tako visoke da on ne može dok sjedi dotaknuti nogama tlo.

Komentirajte prvi

New Report

Close