Ikea kupila šumu u Rumunjskoj, planira slične akvizicije

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 07. kolovoz 2015. u 09:00
Švedski proizvođač namještaja novom se akvizicijom 'bori protiv klimatskih promjena'

Ima li Ikea slične planove u Hrvatskoj, nismo doznali. Ovdje im dobro ide: iako je otvorena tek u kolovozu, prihod joj je lani bio 238,5 milijuna kuna.

Ikea je ovih dana kupila šumu od 33.600 jutara u Rumunjskoj, što je prva takva akvizicija te švedske grupacije za proizvodnju namještaja.

Bit će namijenjena za vlastite potrebe, odnosno proizvodnju namještaja namijenjenog trgovinama u Bukureštu. "Rumunjska postaje prva zemlja u kojoj će Ikea grupa upravljati u šumskim radovima, cilj nam je biti primjer kako održivo gospodariti šumama", rekao je Frederik de Jong iz Ikee. Planiraju slične akvizicije u još nekim zemljama u kojima su prisutni, a sve radi odgovorne sječe drva i ponovnog sađenja. Zanimljivo je da je šuma u Rumunjskoj kupljena od sveučilišta Harvard, za koji je vezano uz to zemljište izbila korupcijska afera. Ima li Ikea slične planove u Hrvatskoj, iz te kompanije nismo uspjeli doznati.

Ikea je uključena u razne projekte vezane za šumu, surađuje s vanjskim organizacijama u nekoliko šumarskih projekata kako bi prisonijela razvoju prakse i politike odgovornog šumarstva. Još prije tri godine kao cilj je postavila udvostručenje prodaje na 50 milijardi eura do 2020. godine. Prema podacima za 2013., prodaja Ikee iznosila je 27,9 milijardi eura i imala je godišnji rast od 3,1 posto. Najviše se prodaje u Njemačkoj, SAD-u, Francuskoj… Ima 303 robne kuće u 26 zemalja, oko 9500 artikala te 135.000 zaposlenika.

U Hrvatskoj je lani, iako je otvorena tek u kolovozu, prihod bio 238,5 milijuna kuna, čime je pokazala da može ostvariti cilj od od oko 450 milijuna kuna prihoda godišnje. Švedski div nedavno je najavio da će uložiti milijardu eura tijekom sljedećih pet godina u borbu protiv klimatskih promjena. Plan je uložiti 500 milijuna eura na vjetroelektrane i 100 milijuna eura na solarnu energiju. Budu li druge kompanije slijedile njezin primjer, objavila je Ikea, zajedno mogu spustiti cijene energije iz obnovljivih izvora.

I Ikeina dobrotvorna podružnica planira potrošnju 400 milijuna eura za pomoć siromašnim zemljama koje će vjerojatno biti najgore pogođene klimatskim promjenama. Kompanija je najavila i prebacivanje svih objekata na obnovljive izvore energije, a sva rasvjetna tijela koja će prodavati bit će LED, čime će se spustiti cijene žarulja. Grupa Ikea je od 2009. uložila 1,5 milijardi eura u proizvodnju energije iz vjetroturbina i sunčanih panela, obvezavši se da će posjedovati i upravljati s 314 vjetroturbina na obali i instalirati 700.000 solarnih panela na svojim zgradama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close