IJF: Ukupan dug na 100% BDP-a još 2013.

Autor: Ana Blašković , 08. listopad 2015. u 22:00
Anto Bajo upozorava na potencijalne obveze/Petar Glebov/PIXSELL

Statističke igre bez granica.

Zbog eksplozije javnog duga, koji će ove godine dosegnuti 90 posto BDP-a, sve se češće čuju upozorenja da, nastavi li tako, Hrvatska ide ravno u bankrot.

No, javni dug otkriva samo dio obveza države koje ulaze u statistiku, a da su mu se dodale sve potencijalne obveze, ukupan dug Hrvatske još bi potkraj 2013. dosegnuo 100 posto BDP-a, otkriva novi aktualni osvrt Instituta za javne financije (IJF) koji potpisuju Anto Bajo i Marko Primorac. U namjeri da zaobiđu maastriški plafon od 60 posto udjela javnog duga u BDP-u, mnoge članice svoje obveze vode izvanbilančno, bildajući jamstva, obveze javnih tvrtki, javno-privatna partnerstva (JPP) i loše kredite, o čemu u nekim zemljama dio podataka javno nije ni dostupan, poput JPP-a u Njemačkoj.

Razmjeri potencijalnih obveza dijametralno mijenjaju sliku financijske ranjivosti diljem Europe: 2013. ukupan dug članica dosegnuo je u prosjeku 118 posto BDP-a, a samo je šest zemalja zadovoljilo kriterij duga (Slovačka, Rumunjska, Luksemburg, Bugarska i Estonija). Stoga IJF zaključuje da je opravdano pitanje treba li redefinirati fiskalne kriterije iz Maastrichta. Otkrivanje podataka o potencijalnim obvezama Europska komisija najavljuje da će one u budućnosti doći u prvi plan kako bi se smanjio rizik i izbjegli šokovi.

Iako podatke treba uzeti s oprezom, oni bi mogli izmijeniti percepciju investitora i rejting agencija te dovesti do preispitivanja rejtinga pojedinih država, što bi moglo utjecati na njihove troškove zaduživanja, a to je upozorenje koje bi Hrvatska trebala vrlo ozbiljno shvatiti. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

kada bih ja mogao zaduživati svoje susjede, a da zajedno trošimo, nikada se oni dugova ne bi riješili

Sve, sve, sve – samo nikad ne no pravo

Prije otprilike dvije godine smo na ovom forumu pisali o JEDH – Joint External Debt Hub, organizaciji koju su osnovali IMF, Svjetska banka, IBS i OECD.

To je organizacija koju su ustanvili vjerovnici, a ne dužnici pa i sve podatke daju vjerovnici.

Tekst je imao naslov “Tinder box of Eastern Europe?” a bio je posvećen državama koje imaju vanjski dug (Ajme Gospe moja, što li je to i po čemu se razlikuje od javnog duga!?) veći od 100% BDP-a: Grčka, Madžarska, Slovenija i Hrvatska.

Naravno da se lakše baviti “statističkim igrama bez granica” nego neugodnim istinama i njihovom analitikom.

Svake godine ovi naši političari (i ovi nazovi menađeri u Javnom sektoru) samo za kamate daju našim Kolonizatorima čak 15.000.000.000,00 EURA (?)!

Siguran sam da će kad-tad , kad proradi DORH i naše pravosuđe odgovarati za kriminal zaduživanja naše djece , unuka i praunuka .

Pod hitno treba donijeti Nova Vlada Zakon : “…da se odreže ruka svakom političaru koji digne kredit u ime budućih pokoljenja”

New Report

Close