Igramo dugoročno, odlučili smo odmah plaćati hrvatski PDV

Autor: Bernard Ivezić , 22. srpanj 2013. u 22:00
Slavica Prijon

Direktorica Conrad Electronica Slovenia o poslovanju u Hrvatskoj.

Ulazak velikog njemačkog trgovca Conrada na hrvatsko tržište putem web trgovine izazvao je velik interes domaćih trgovaca. Slavica Prijon, direktorica slovenske tvrtke Conrad Electronic, koja vodi poslove Conrada za hrvatsko tržište, otkrila nam je, uz ostalo, kako su riješili porezna pitanja o kojima razmišljaju i domaći trgovci koji se žele širiti na tržište EU.

Je li širenje Conrada u Hrvatsku napravljeno tako da ovdje imate samo internetsku trgovinu, iz čega se može zaključiti da ovdje plaćate PDV, a porez na dobit u Njemačkoj ili Sloveniji?
Pravo na plaćanje PDV-a tek poslije prelaska praga od 30 tisuća eura ili 100 tisuća eura, ovisno o državi članici EU, nismo iskoristili. Odlučili smo od početka plaćati hrvatski PDV jer nam je interes postati dugoročan partner hrvatskih potrošača, i privatnih osoba i tvrtki, a pravo na uštedu vezano uz PDV vidimo više kao izbjegavanje obveze, čime se Conrad nikad ne koristi.

Kako ste zadovoljni prvim rezultatima?
Jako smo zadovoljni. Dobili smo brojna pitanja tehničke prirode, što ocjenjujemo kao potencijal u području na kojem je Conrad kod kuće. Naš core business savjetovanje je kupaca. 

Je li vam hrvatsko tržište interesantno zbog vrlo mala postotka korisnika koji kupuju on-line, zbog čega ovdje postoji velik potencijal za rast e-trgovine općenito?
Conrad je na hrvatskom tržištu prisutan već 20 godina putem partnera, tvrtke GenCommerce iz Zagreba, čije je poslovanje orijentirano B2B sektoru. Ulaskom u EU na sebe smo preuzeli investiciju u širenje asortimana, kreiranje profesionalne stranice i otvaranje call centra s hrvatskim izvornim govornicima, gdje zainteresirani mogu dobiti sve informacije o proizvodu, kao i stručno savjetovanje. Kako Conrad uvijek radi kroz više kanala (web trgovina, katalozi, B2B i prodajno mjesto), vjerujemo da ćemo prebroditi nisku penetraciju interneta u Hrvatskoj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ja ovdje nigdje ne vidim da je navedeno da je to sponzorirani članak, a to je već treći članak u dva tjedna. O čemu se tu radi pa ne grade nuklearku da ste toliko fascinirani njima, a ako su sponzorski (a što vjerojatno jesu) onda to treba biti navedeno.

New Report

Close