IGH u Rusiji projektira 10 HE za 100 mil eura

Autor: Ivan Pandžić , 15. svibanj 2008. u 06:30

Radić: U gradnju će se investirati 2,5 milijardi eura, bit će posla za naše tvrtke

IGH će za rusku vladu projektirati 10 hidrocentrala na južnom dijelu rijeke Argun. Vrijednost posla procjenjuje se na oko 100 milijuna eura, i to je najveći pojedinačni posao koji je tvrtka do sada dobila. Ugovor o prvoj fazi projektiranja koje će trajati tri do četiri godine potpisat će se sljedeći tjedan.

Suradnja sa Slovencima
Direktor IGH Jure Radić je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji najavio kako će na gradnji hidrocentrala koja će trajati 10 godine biti posla za ostale hrvatske građevne tvrtke i dobavljače opreme. Prva procjena vrijednosti cjelokupne investicije koju na Argunu planira ruska vlada iznosi 2,5 milijardi eura. Posao nije dobio nedavno osnovani ruski institut koji je IGH osnovao s partnerima, nego hrvatska središnjica u partnerstvu sa slovenenskom grupom Riko. Na čelu grupe Riko je “karlovački dalmatinac” Jozo Dragan, među ostalim osnivač SAS Zadra i ruske podružnice Rika. Dragan je jedan od najimućnijih Hrvata koji nije previše medijski eksponiran, ali je već neko vrijeme upozoravao da se hrvatske građevne tvrtke moraju okrenuti ruskom tržištu na kojem ima više nego dovoljno posla. “Grupa Riko je inženjering tvrtka i oni nemaju projektante, pa cijela procjena vrijednosti projetkantskog dijela pripada nama. S tvrtkom Argun Electo i grupom Riko već je dogovoreno kako ćemo mi i naši partneri imati utjecaj na odabir izvođača radova. Riko će pozvati slovenske tvrtke, a mi naše. Posla će imati za sve i ovo je dobar primjer slovensko-hrvatske suradnje”, rekao je Radić. Spomenuo je Hidroeletkru, ali i da će razgovarati sa svim ostalima. Među potencijalnim kandidatima za opremu zasigurno će biti i Končar, za građenje Konstruktor.

Pozivni natječaj
Samo projektiranje i njegova vrijednost nije jedini izvor prihoda koji će od hidrocentrala imati IGH, nada se Radić. Već su napravili studiju o potencijalima koje rijeka pruža i kako ih iskoristiti. Prije njihove studije Rusi su planirali napraviti samo jednu hidrocentralu. Osim toga IGH će projektirati prilazne ceste, mostove i svu potrebnu infrastrukturu, a nakon toga očekuju kako će dobiti i novi posao na nadzoru gradnje hidrocentrala. Posao je inače dobiven na pozivnom, a ne otvorenom natječaju. Radić kaže kako su u užem krugu uspjeli pobijediti konkurenciju iz Finske i Njemačke. Dodao je i kako poslovi IGH s partnerom MOST-om u Rusiji idu dobro – u gradu Penzi dobili su projektiranje dvorane za šest tisuća gledatelja, a očekuju i dobivanje projektiranja zgrade opere u istom gradu.

Za pad krivo prošlo tromjesečje

Ostvarenje 4,82 milijuna kuna manje dobiti i 23 milijuna kuna manje prihoda u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na lanjsko, Radić smatra izvrsnim rezultatom. “Prošlogodišnji prvi kvartal je bio izniman po prihodima jer smo odjednom morali završiti puno projekata. U svakom ostalom prihodi su bili manji, a opet smo ostvarili 63 milijuna kuna dobiti. Pad uopće nije rezultat lošijeg poslovanja. Ako nastavimo ovim tempom, ostvarit ćemo dobit od 80 milijuna kuna što je zavidan rezultat”, kaže Radić. Na pitanje može li IGH kadrovski i financijski podnijeti brzo širenje i velike nove poslove, odgovorio je potvrdno i najavio nova zapošljavanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close