IGH računa na velike infrastrukturne projekte, u planu nova zapošljavanja

Autor: Suzana Varošanec , 02. kolovoz 2015. u 22:00
U punom je zamahu projektiranje 64 kilometra duge autoceste na Kosovu, ugovor će ispuniti do kraja godine/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Uz aktivno poslovanje u Hrvatskoj, Kosovu, BiH, C. Gori i Rusiji, kompanija istražuje prilike na Bliskom Istoku i Africi.

Institut IGH u većinskom vlasništvu ruskog poduzetnika Sergeja Gljadelkina (51,33%) uredno ispunjava obveze iz predstečajne nagodbe.

Uprava kompanije koju vodi Ivan Paladina objavila je putem Zagrebačke burze izvješće koje pokazuje da je u razdoblju od pravomoćno sklopljene predstečajne nagodbe krajem 2013. do kraja lipnja ove godine ispunjeno 93,4 milijuna kuna obveza nastalih prije otvaranja predstečajnog postupka. Najvećim su dijelom isplaćene u gotovini – oko 70 milijuna kuna, dok je 23 milijuna duga pretvoreno u kapital, a po planu se, kažu, odvija i  isplata potraživanja radnika.

 

70posto

prihoda IGH generirano je iz poslovanja na hrvatskom tržištu

"Institut IGH je dosad u cijelosti ispunio sve obveze preuzete sklopljenom predstečajnom nagodbom, a uredno ispunjavamo prioritetne i ostale tražbine radnika zajedno s porezima i doprinosima. Uvjereni smo da ćemo i u narednim kvartalima uredno podmirivati sve obveze", izjavio je za Poslovni dnevnik Paladina. Svoja očekivanja Uprava temelji na pozitivnom operativnom poslovanju i novčanom tijeku. U punom je zamahu, doznajemo, projektiranje 64 kilometra duge autoceste na Kosovu, pa najveći projekt na kojem je trenutno angažiran ovaj Institut ide prema kraju. Taj će ugovor ispuniti do kraja godine.

Inače, kosovsku autocestu projektiraju za konzorcij u kojem nastupaju američki Bechtel i turska Enka. Aktivno rade i u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji, no ipak oko 70% prihoda trenutno je generirano iz poslovanja u Hrvatskoj. Na domaće tržište i dalje se računa kao na glavni pokretač rasta u srednjoročnom razdoblju, za što će tvrtka morati pojačati kapacitete za infrastrukturne projekte koji se u sljedećih deset godina u Hrvatskoj očekuju u komunalnoj infrastrukturi, gospodarenju otpadom te savjetovanju i pripremanju projekata za EU fondove.

U planu je i dodatno jačanje pozicije te rast poslovanja na tržištima bivše Jugoslavije, te intenzivnije istraživanje ruskog tržišta, Bliskog Istoka i Afrike s ciljem snažnijeg nastupa u projektiranju prometne infrastrukture. Od oko 600 radnika koliko ih zapošljavaju 62% je u dobnoj skupini od 30-49 godina, a 75% su visoko obrazovani, no prema izvješću za 2014. u planu je i novo zapošljavanje, s naglaskom na pomlađivanje visoko obrazovanim kadrovima. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

članak napisan da opravda loše FI koje izbacio IGH, smiješno

New Report

Close