Idućeg četvrtka potpisuje se ugovor o Brodosplitu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. veljača 2013. u 14:38
Photo: Ivana Ivanovic/Vecernji list

Kupoprodajni ugovor jučer je potvrdila i Europska komisija, a njegovo potpisivanje planira se nakon iduće sjednice Vlade, 28. veljače.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o posebnom načinu raspolaganja dionicama Brodosplita, čime se dovršava proces privatizacije tog brodogradilišta, a ugovor s kupcem, samoborskim DIV-om, trebao bi biti potpisan idućeg četvrtka, 28. veljače, u Banskim dvorima.

Odlukom o prihvaćanju obvezujuće ponude DIV-a stavlja se "točka na i" procesa privatizacije i restrukturiranja splitskog škvera, koji je počeo 2009. godine, ustvrdio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Kupoprodajni ugovor jučer je potvrdila i Europska komisija, a njegovo potpisivanje planira se nakon iduće sjednice Vlade, 28. veljače.

To je povijesna odluka kojom dajemo šansu hrvatskoj brodogradnji da idućih godina nastavi funkcionirati na zdravim temeljima, ocijenio je Vrdoljak.

Premijer Zoran Milanović ustvrdio je kako se radi o "kraju početka" u borbi za konkurentniji opstanak i napredak hrvatske brodogradnje, dodavši kako je to samo još jedan od slučajeva koje je sadašnja Vlada naslijedila, a koji nisu bili ni upola dovršeni i s prilično neizvjesnom sudbinom.

Vlada je danas podržala prijedlog izmjena Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca kojima se bolje osigurava opseg zaštite materijalnih prava radnika u slučaju prestanka radnog odnosa prije otvaranja stečaja.

Također se izjednačava položaj radnika kod domaćeg poslodavaca i radnika kod stranog poslodavca, a od primjene zakona izuzimaju se članovi uprava trgovačkih društava, članovi upravnih odbora i izvršni direktori.

Osigurava se i izuzetna mogućnost izravne uplate na račun radnika u slučaju kada je stečajni dužnik brisan iz registra pravnih osoba.

Vlada je također produžila važenje Odluke o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava, koja čelnicima javnih poduzeća omogućava visoke bonuse u slučaju uspješnog poslovanja.

Milanović očekuje da će nadzorni odbori javnih tvrtki biti strogi pri ocjenjivanju rada predsjednika i članova uprava, vodeći računa o tržišnoj poziciji tvrtke jer nije isto djelovati kao monopolist ili u uvjetima oštre konkurencije na tržištu.

Očekujem vrlo stroge kriterije, a u ovoj gospodarskoj situaciji pitanje je tko je zaslužio bonus, rekao je Milanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close