Idu u štrajk s plaćom od 53.000 kuna neto

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2015. u 09:01
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Razlog za moguću tihu pobunu kontrolora letenja pregovori su o kolektivnom ugovoru (KU) koji su ozbiljno zapeli pa postoji mogućnost i štrajka kontrolora usred turističke sezone, kad je nebo nad Hrvatskom krcato zrakoplovima, ako se sindikati ne dogovore s upravom.

Zbog sumnje u “bijeli štrajk” kontrolora uprava HKZP-a zatražila je od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kontrolu bolovanja svojih zaposlenika. 

Kako piše Večernji list,  razlog za moguću tihu pobunu kontrolora letenja pregovori su o kolektivnom ugovoru (KU) koji su ozbiljno zapeli pa postoji mogućnost i štrajka kontrolora usred turističke sezone, kad je nebo nad Hrvatskom krcato zrakoplovima, ako se sindikati ne dogovore s upravom.

Kontrolori letenja među najbolje su plaćenim zanimanjima ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu jer se radi o vrlo stresnom poslu. U Hrvatskoj je prosječna plaća oblasnog radarskog kontrolora – instruktora ispitivača 53.000 kuna neto, dok oblasni radarski kontrolor prima 43.000 kuna neto. 

U kolektivnom pregovaranju sporno je trajanje samog kolektivnog ugovora. Uprava želi da se on primjenjuje 18 mjeseci, a sindikati da traje tri godine plus jedna godina produžene primjere. Postojeći kolektivni ugovor, koji istječe 31. prosinca ove godine, trajao je četiri plus jednu godinu. Osim toga, uprava i sindikati ne mogu se dogovoriti ni o iznosu otpremnine koju kontrolori dobivaju kod redovnog odlaska u mirovinu. Prema postojećem KU ta otpremnina iznosi od 500.000 do 1,2 milijuna kuna neto. Uprava želi taj iznos srezati 40 posto, no sindikati pristaju na rezanje od samo 20 posto.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close