Idu u stečaj zbog nedostatka poslova

Autor: Suzana Varošanec , 15. lipanj 2015. u 22:01
Tržište na kojem je tvrtka djelovala danas je svedeno na 10-ak mil. eura poslova

U travnju sjela ovrha bivših radnika za neisplaćene otpremnine s iznosom većim od 800 tisuća kuna.

Građevinska tvrtka Geotehnika inženjering, sve do krize lider na domaćem tržištu geotehničkih istražnih radova, pridružit će se tvrtkama koje su nakon uspješnog postupka predstečajne nagodbe – bankrotirale. Prije godinu dana njezina nagodba sklopljena na Trgovačkom sudu u Zagrebu – Stalna služba Karlovac, za vjerovnike je po novome nebitna.

No, stečaj je splet dvije okolnosti: nedostatka posla i nemogućnosti naplate potraživanja. Račun tvrtke je pod blokadom, koja je krenula čim je prošao dogovoreni jednogodišnji poček za plaćanje obveza. Kako nema zainteresiranog strateškog partnera, vlasnik je donio odluku o stečaju, što je krajnji čin kako se ne bi stvarali novi dugovi. O takvom potezu koji vodi ka neminovnom bankrotu preko Zagrebačke burze obavijestio je stopostotni vlasnik Instutut IGH. Pritom se pozvao na ispunjene uvjete po Stečajnom zakonu. No, Institut IGH, također tvrtka u predstečajnoj nagodbi, doznajemo, nije se u mogućnosti dalje baviti spašavanjem ove djelatnosti.

 

18milijuna

kuna iznosi kredit Zabe za koji je sudužnik Institut – IGH

Pored toga, Geotehnika Inženjering imala je čini se poseban peh da su njezini najveći vjerovnici uglavnom u predstečajnoj nagodbi, a neki i u stečaju. Željko Grzunov, član uprave Instituta IGH i predsjednik Nadzornog odbora Geotehanike Inženjering u telefonskom razgovoru za Poslovni dnevnik istaknuo je nedostak radnog kapitala i ugovorenih poslova kao ključne razloge koji su doveli do prijedloga za stečaj. Kako je pojasnio, u planu je bilo predviđeno da će ostvarivati prihode između 16 i 20 milijuna kuna, no tvrtka lani nije zaključila dostatnu količnu ugovora za servisiranje obveza, kako onih tekućih, tako i prema vjerovnicima predstečajne nagodbe. Kako svoje obveze nije mogla podmirivati, žiroračun je od kraja ožujka u privremenoj ali neprekidnoj blokadi, s time da je u travnju sjela ovrha bivših radnika za neisplaćene otpremnine s iznosom većim od 800 tisuća kuna.

Mogući stečajni ishod, pak, otvoreno je najavljen u izvješću o ispunjavaju obveza koje obuhvaća prvi kvartal 2015. godine, a podneseno je Fini u svibnju. Ukazujući na velike probleme u poslovanju zbog nastalih novih gubitaka, kao i u ispunjavanju nagodbe, istaknuta su tri razloga: značajan pad poslovne aktivnosti, kontinuirana tekuća nelikvidnost i nemogućnost isplate plaća. Pritom se tvrtka požalila da ne može naplatiti potraživanja od svojih kupaca, koji su završili u predstečajnoj, pa tako navode Konstruktor, Hidroelektru niskogradnja, Osijek Koteks i Tehnobeton Varaždin.

No, doznajemo da su najveća nenaplaćena potraživanja od Konstruktora, te jedne tvrtke koja je završila u stečaju, a da je od njih naplaćeno 2 milijuna eura, Geotehnika inženjering navodno ne bi išla u stečaj.  Najveći gubitnici pojedinačno gledajući vjerovnike, uz vlasnika, su  radnici i dobavljači. Najveći je vjerovnik pritom sam vlasnik budući da je Institut IGH sudužnik za kredit Zagrebačke banke u iznosu od 18 milijuna kuna. No, sudužništvo je regulirano njegovom predstečajnom nagodbom, a navodno ne predstavlja udarac za tekuće poslovanje.  Zagrebačka banka je podržala predstečajnu nagodbu, no ima založno pravo na nekretninama u Velikoj Gorici (skladište i logistička baza).

Oprema koja je nabavljena u proteklih desetak godina nije sva pod zalogom, što otvara mogućnost da se dio radničnih tražbina namiri. Dobavljači će ostati čini se kratkih rukava u stečaju, a prema planu u sedam godina trebali su naplatiti 7 mil. kn. Tvrtka je nekad imala najjače reference, a zadnji velik posao bio je na Ban centru na projektu podzemne garaže, no to je bilo prije pet godina.  Tržište na kojem je djelovala danas je svedeno na 10-ak milijuna eura poslova (jame za podzemne garaže), a na njemu djeluju tvrtke koje nemaju lošu prošlost u smislu nemogućnosti naplate potraživanja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close