IDS i HNS potpisali sporazum o suradnji, Kranjčić tu odluku ocijenio sramotnom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. siječanj 2013. u 15:11
len Damijanic-HNS,Veljko Ivnacevic-HNS,Valter Flego-IDS,Tedi Chiavalon-IDS i Boris Miletic-IDS. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

“Došlo je vrijeme kada su nečije populističke retorike premašene i kada su nam potrebni političari koji će ponuditi prije svega razum, a ne emocije,” kazao je Ivančić.

Istarski demokratski sabor (IDS) i Hrvatska narodna stranka (HNS) potpisali su danas u Puli sporazum o suradnji na idućim lokalnim i regionalnim izborima za Županijsku skupštinu i za Grad Pulu, u nazočnosti Valtera Flega, IDS-ovog kandidata za istarskog župana kojega podupiru. Sporazum su potpisali glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon i predsjednik županijske organizacije HNS-a Veljko Ivančić, a sva trojica su ocijenili kako je taj sporazum logičan slijed i nastavak dugogodišnje uspješne suradnje dviju parlamentarnih liberalnih stranaka.

Chiavalon je kazao kako će IDS u idućih nekoliko tjedana potpisati još nekoliko sporazuma najavljujući tako suradnju prvenstveno s Talijanskom unijom ali i s drugim nacionalnim manjinama u Istri. Ivančić je kazao kako su u HNS-u uvjereni u operativnu sposobnost IDS-ovog kandidata za župana Valtera Flega koji je, kako je rekao, staložena osoba koja "u najtežim trenucima neće izazivati konfliktne situacije".

"Došlo je vrijeme kada su nečije populističke retorike premašene i kada su nam potrebni političari koji će ponuditi prije svega razum, a ne emocije," kazao je Ivančić dodavši kako su pred Istarskom županijom budući projekti o kojima će ovisiti budućnost razvoja Istre. Flego je rekao kako je HNS je mogao birati između dvije opcije, "jedne moderne konstruktivne opcije s projektima i programima i druge destruktivne bez konkretnih programa za razvoj Istre," izrazivši zadovoljstvo što je HNS u konačnici odabrao opciju koja nudi projekte i programa za ravoj Istre.

Na pitanje kako u IDS-u komentiraju potporu HSU-a kandidatu za župana Damiru Kajinu, glavni tajnik stranke Tedi Chiavalon kazao je kako svaka stranka ima pravo birati svoje partnere premda, kako je rekao "raspolaže informacijom da HSU nije jedinstven u tom stavu s obzirom na to da porečke, labinske i pazinske podružnice nisu za takvu odluku".

"Očito je došlo je do pucanja organizacije kao u slučaju SDP-a," rekao je Chiavalon. Sporazum je potpisan dva dana nakon što je prošireno Predsjedništvo HNS-a poduprlo IDS-ovog kandidata za župana Valtera Flegu. No središnjica, rekao je Ivančić odgovarajući na pitanje novinara, "nije istarskom HNS-u dala direktivu za koga se u Istri mora opredijeliti".

Potpredsjednik istarskog HNS-a protiv sporazuma s IDS-om

Član Središnjeg odbora HNS-a i potpredsjednik istarske organizacije stranke Darko Kranjčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Buzetu ocijenio sramotnom i neprihvatljivom odluku o suradnji na idućim lokalnim izborima s IDS-om i potporu IDS-ovu kandidatu za župana Valteru Flegi, o čemu su danas u Puli istarski HNS i IDS potpisali sporazum.

"Odbacujem sramotnu odluku predsjedništva Županijskog odbora HNS-a o potpisivanju sporazuma o suradnji na idućim lokalnim izborima s IDS-om i potpori IDS-ovom kandidatu za istarskog župana Valteru Flegi", rekao. Dodao je kako tu odluku smatra neprihvatljivom i iskazao potporu nezavisnom kandidatu za istarskog župana Damiru Kajinu.

Po njegovim riječima prvotni naputak HNS-ove središnjice bio je iskazivanje potpore Damiru Kajinu i potpisivanje koalicijskog sporazuma s SDP-om s time, kako je rekao, "da se prije bilo kakvog zaključivanja sporazuma trebalo razgovarati sa svim strankama u Istri", što, kazao je, u konačnici nije učinjeno. "Svu krivicu ovakve sramotne odluke snose 'prodane duše' trgovačkog vrha županijske organizacije HNS-a, prije svega predsjednika Veljka Ivančića i potpredsjednika Alena Damijanića," rekao je Kranjčić dodavši kako su njih dvojica "užurbano donijeli odluku o koalicijskom sporazumu s IDS-om na osnovu jednog sastanka, a bez prethodnog ozbiljnog razgovora s predstavnicima ostalih stranaka".

"Sporazum s IDS-om je trgovački sporazum bez demokratskog utjecaja članova naše stranke, gdje je prevladao osobni interes navedenih pojedinaca, koji je stavljen ispred interesa svih birača HNS-a u Istri," poručio je Darko Kranjčić. On je stoga danas iskazao potporu kandidatu Damiru Kajinu istaknuvši kako on može, kako je rekao, "nakon dvadeset godina vladavine pojedinaca u Istri, uz potporu SDP-a, HNS-a, HSU-a i ostalih izvršiti toliko željene promjene u korist svih građana Istre".

Komentirajte prvi

New Report

Close