Ide natječaj za studiju pelješkog mosta

Autor: Suzana Varošanec , 11. rujan 2012. u 22:00

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić smatra da je pelješki most najčišće rješenje za jug Hrvatske kad je riječ o šengenskim pravilima

Predstudija za pelješki most donijet će najbolje rješenje za povezivanje krajnjeg juga koje će se financirati novcem EU, smatra Ivan Dadić s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu. “Studija će se baviti s više opcija, a EU će izabrati najkvalitetniju varijantu, i to bez politizacije”, rekao je Dadić dodavši da smatra trajektno pristanište dobrim privremenim rješenjem već 2013., jer most ne može biti završen prije 2016.

Europska komisija je, naime, 10. rujna odobrila sufinanciranje predstudije izvedivosti projekata za povezivanje krajnjeg juga Hrvatske – pelješki most, neumski koridor, trajektno povezivanje – iz sredstava IPA programa. Kako doznajemo iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, uvertira je bio sastanak ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i povjerenika EK za regionalni razvoj Johannesa Hahna tijekom ljeta u Bruxellesu. Šefica hrvatske diplomacije dobila je načelnu potvrdu mogućnosti da se izgradnja pelješkog mosta financira sredstvima EU iz strukturnih fondova, i to uz uvjet koji je logičan za daljnje razgovore s EK. Naime, za donošenje konačne odluke o mogućem financiranju neke od opcija kroz fondove EU, pa tako i mosta, Bruxelles traži izradu kvalitetne analize izvedivosti mogućih opcija prometnog povezivanja teritorija Hrvatske, kažu u MVEP-u. Sama studija bi se, kako je potvrdila i EK, mogla financirati iz IPA sredstava, za što je zaduženo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, čiji je ministar i potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio da će brzo raspisati javni natječaj na kojem će izabrati autore. Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture doznajemo da je već izradilo nacrt projektne dokumentacije za projekt izrade komparativne analize. Važno je reći da se otvorenije spominje mogućnost zelenog svjetla Bruxellesa racionaliziranom modelu pelješkog mosta. Pritom više ne bi bili presudni isključivo ekonomski razlozi kao što je to financijska isplativost. S približavanjem ulaska Hrvatske u EU sve više na važnosti dobivaju ostali aspekti, posebice politički i primjena šengenskog režima. To je mišljenje i ministrice Pusić, koja smatra da je most najčišće rješenje kad je riječ o šengenskim pravilima. Iz tog resora najavljuju i sastanak 19. rujna u Bruxellesu, na kojem će sudjelovati Hrvatska, BiH i EK s čije pak strane i povjerenici za unutrašnje poslove te za zdravlje i fitosanitarne standarde. Razgovarat će se o primjeni ispregovaranog režima prolaska kroz Neum, tj. kroz taj dio BiH te o osposobljavanju graničnih prijelaza da što manje zaustavljaju ili otežavaju promet i transport.

Priprema projekta

Angažirana tri resora
Nakon pozitivnog signala Europske komisije krajem kolovoza o pelješkom mostu podijeljeni su poslovi između ključnih resora u Hrvatskoj. Uz Ministarstvo vanjskih poslova to su još Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture koje je zaduženo za izradu projektnog zadatka za nabavu studije.

Komentirajte prvi

New Report

Close