IDC Adriatics: U 2102. pad prihoda IT tvrtki u Adriatic regiji, M San Grupa i dalje najjača

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2013. u 16:08
Thinkstock

Najvećih sto IT tvrtki u Adriatic regiji, koja uključuje i Hrvatsku, prošle su godine ostvarile 2,5 milijardi eura prihoda što je pad od 1,8 posto u odnosu na 2011. godinu.

Najvećih sto IT tvrtki u Adriatic regiji, koja uključuje i Hrvatsku, prošle su godine ostvarile 2,5 milijardi eura prihoda što je pad od 1,8 posto u odnosu na 2011. godinu, a vodeće mjesto s prihodom od 214 milijuna eura u regiji je zadržala M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu, podaci su iz četvrtog po redu istraživanja "Tko je tko u IT industriji u Adriatic regiji" analitičke kuće IDC Adriatics.

U danas objavljenom sažetku istraživanja ne navodi se je li prihod M San Grupe prošle godine pao ili porastao, ali iz IDC Adriaticsa za Hinu ističu da je ta grupa već godinama vodeća IT kompanija u regiji, a u Hrvatskoj je na drugom mjestu po prihodima za prošlu godinu slijedi Combis, a na trećem tvrtka King ICT.

U regiji iza M San Grupe po prihodu slijede Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group, koji su manje-više zadnjih nekoliko godina među prvih pet.

Glavni analitičar i direktor IDC Adriatics Boris Žitnik ističe da su vodeće kompanije u regiji nakon umjerenog rasta u 2011. godine zabilježile pad prihoda, pri čemu je prihod najvećih IT tvrtki u Sloveniji i Hrvatskoj pao, u Srbiji i BiH porastao, a u Makedoniji stagnirao.

Važnim ističe i podatak da je sto najvećih IT poduzeća u Adriatic regiji prošle godine zapošljavalo nešto više od 14 tisuća radnika ili 4 posto više nego u godini prije.

Među lokalnim odnosno regionalnim tvrtkama-pružateljima IT usluga i proizvođačima softvera u regiji su prošle godine prve tri bile ComTrade Grupa, S&T Grupa i Asseco SEE, od globalnih 'igrača' koje imaju podružnice u regiji vodeći IBM slijedi Oracle, dok je među distributerima opreme vodeća M San Grupa koju slijedi Avtera iz Ljubljane te PiN Computers iz Novog Sada.

Komentirajte prvi

New Report

Close