Iako su prošle godine imali 12 posto više gostiju i noćenja, ove godine u Međimurskoj županiji očekuju još bolje turističke rezultate

Autor: PD i VL native tim , 08. svibanj 2019. u 22:00
Europska komisija Međimurju je kao jedinoj destinaciji u Europi čak dva puta dodijelila naslov Europske destinacije izvrsnosti EDEN

U županiji intenzivno rade na tome da osiguraju plasman vrhunskih domaćih proizvoda u vodeća turistička središta.

Međimurska županija je u svom Masterplanu razvoja turizma do 2020. zacrtala dvije ključne odrednice: kvalitetu i održivost. Te dvije premise sastavni su dio svake konkretne aktivnosti u razvoju njihovog turističkog proizvoda kojeg možemo sažeti u dvije riječi: healthness doživljaj. Healthness doživljaj je ukupnost aktivnog odmora u očuvanoj prirodi, uživanje u domaćoj zdravoj hrani te vrhunskim vinima, wellnessu i neinvazivnoj medicini.

Ovaj inovativni pristup prepoznat je od vodećih nacionalnih, europskih pa i svjetskih turističkih autoriteta. Europska komisija Međimurju je kao jedinoj destinaciji u Europi čak dva puta dodijelila naslov Europske destinacije izvrsnosti EDEN, a vodeća švicarske turistička institucija dodijelila im je Swiss Tourism Award uz obrazloženje da je Međimurje hrvatski zeleni vrt, kolijevka kulture, hrane, vina i tradicije u savršenoj ravnoteži između prošlosti i budućnosti! Međimurska županija i Turistička zajednica Međimurske županije brinu o razvoju turizma, o čemu ne svjedoči samo dojam, već i konkretne brojke.  

Dugoročna samodrživost
Važna odrednica Međimurja su i brojni događaji koji se odvijaju tijekom cijele godine, a turistički rezultati i konstantan rast turizma posljedica su njihove kvalitete. Porcijunkulovo i Urbanovo su već uvelike prepoznati, a sve češće se radi i o događajima koji daju priliku lokalnim proizvođačima da predstave svoj rad i proizvodnju. Jedan od njih je i Regionalni plac koji će se održati ovu subotu. Na samom početku Matija Posavec, župan Međimurske županije osvrnuo se na brojke kao rezultat isplativosti ulaganja i bogate turističke ponude.

"U 2018. godini u odnosu na 2017. godinu imali smo rast gostiju i noćenja za otprilike 12%, a u 2019., iako još nismo do došli do polovice, u odnosu na prethodnu godinu imamo rast gostiju i noćenja za preko 6%. Nastavljajući ovim tempom iz Međimurske županije nadamo se da ćemo nadmašiti prošlogodišnji rast od 12%. Volimo reći kako kontinuiran rast nije zasluga jedne institucije ili jednog čovjeka, već svih dionika koji sudjeluju u razvoju njihovog turizma. Prije dvije godine dosegli smo brojku od 200.000 noćenja, a cilj nam je što prije se približiti brojci od 500.000 noćenja", kazao je međimurski župan Matija Posavec. Iako ulažu u turističku ponudu i najgušće su naseljeni kraj Hrvatske, Međimurje je očuvalo izuzetnu bioraznolikost.

Gotovo trećina Međimurja nalazi se u sklopu Međunarodnog rezervata biosfere Mura-Drav-Dunav zaštićenog od strane UNESCA. Taj ekološki očuvan, ali istovremeno kultivirani krajolik osnovica je za proizvodnju zdravih tradicionalnih namirnica i vina. Iz dostupnosti prirodnih namirnica proizlazi izuzetna kulinarska raznolikost i gastronomska tradicija koja je rezultirala koncentracijom od stotinjak odličnih restorana, obiteljskih vinarija i kušaonica hrane.   

Dugoročna samoodrživost ogleda se i kroz događajni turizam, a 16 događanja samo su špica čitavog niza sportskih, kulturnih, zabavnih i enogastronomskih manifestacija koje se odvijaju tijekom cijele godine u gotovo svim međimurskim naseljima. Događanja čine izuzetno važan element ukupne turističke ponude ali i važan element kvalitete lokalnog društvenog života. Upravo su taj jedinstveni, lokalni štih, a istovremeno vrhunska organizacija ono što ih čini toliko atraktivnima za turiste.

 

Posavec

Prije dvije godine dosegli smo brojku od 200.000 noćenja, a cilj nam je što prije se približiti brojci od 500.000 noćenja.

  "Možemo se pohvaliti i time da je Porcijunkulovo, događaj koji se odvija u samom žaru sezone, uvršten među Top hrvatskih zabavnih manifestacije, a Urbanovo se već niz godina uvrštava u uski krug najznačajnijih hrvatskih vinskih festivala. Nekoliko godina unazad tu je i Forestland koji plijeni pažnju kao jedan od najzanimljivijih hrvatskih ljetnih festivala elektronske glazbe. Kao originalna događanja ističu se i Trash and Burn miting američke kulture te Krampuslauf. Tu su još i Štrigovske noći, Martinje i preloški sajam cvijeća", osvrnuo se Posavec. 

Štititi tradicionalno
Ove godine je za ova događanja dodijeljeno 179.000 kuna, od toga najviše za Porcijunkulovo i Urbanovo, a 71.000 kuna čuva se i za manifestacije u nastanku. Jedno od događanja karakteristično za ovo proljetno razdoblje je Urbanovo, a poznato je po tome što prezentira enološku ponudu županije. Krovna međimurska vinska udruga Hortus Croatiae okuplja tridesetak ponajboljih međimurskih vinara koji vrijedno i naporno rade na podizanju kvalitete svojih proizvoda, a što potvrđuju i njihove brojne domaće i inozemne nagrade. Na ovogodišnjem Urbanovu predstavit će se njih 24, a službeni partner festivala je Agronomski fakultet u suradnji s kojim provode projekt klonske selekcije pušipela, što je samo još jedan od koraka u brendiranju Međimurja i ove međimurske zaštićene robne marke.

"Na ovogodišnjem Urbanovu predstavit će se 24 međimurskih  vinara, a uz dodatnih 20-ak izlagača koji će predstaviti svoje proizvode i usluge, očekuju se i kolege iz Slovenije'', rekao je Posavec. Porcijunkulovo – mozaik vrhunskih koncerata, prodaje tradicionalnih proizvoda, gastronomske ponude te vjerskih sadržaja privukao je prošle godine preko tristo tisuća posjetitelja. Međimurje ima kvalitetne poljoprivredne proizvode. Upravo s tim ciljem pokrenut je Regionalni plac, novi događaj koji je obogatio turističku ponudu Međimurja.

"Pokretanjem Regionalnog placa željeli smo dati šansu obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, motivirati ih i promovirati te okupiti na jednom mjestu kako bi ono najbolje iz Međimurja mogli prezentirati i dati na prodaju svim posjetiteljima. S istim ciljem u ovaj smo projekt uključili i poljoprivredne proizvođače iz cijele regije. Drago nam je što je naša inicijativa prepoznata već nakon samo jedne takve manifestacije, pa se i u nekim drugim sredinama sada želi organizirati nešto slično", objasnio je Posavec. Prvi Regionalni plac okupio je pedesetak obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava. Najviše ih je bilo iz Međimurja, potom iz Varaždinske županije koja se predstavila kao županija-partner, a bilo im je vrlo važno što su bile zastupljene i Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Virovitičko-podravska županija. 

"Svaka od njih nastupit će kao županija-partner na jednoj od sljedećih priredbi, a na ovoj koja se održava ove subote to će biti Virovitičko-podravska županija iz koje dolazi 10 OPG-a. Iznimno me veseli što su nam upravo oni ovog puta partneri i zahvaljujem županu Androviću na velikom angažmanu oko realizacije ovog projekta. Često kažem da je Međimurje u mnogo segmenata predvodnik u Hrvatskoj, a Virovitičko-podravska županija kao lider u proizvodnji kamilice, meda, duhana i drugih kultura, te kao kraj s vrlo razvijenim sustavom navodnjavanja primjer je koji trebamo slijediti u poljoprivredno proizvodnji", rekao je Posavec i priznao da ih iznenađuje streloviti rast broja izlagača kojih će ovog puta biti oko 90, a iznimno ih raduje što će im se, već u ovoj ranoj fazi projekta, pridružiti i gosti iz Mađarske (Županija Baranya) i Slovenije (Občina Lendava).

Paralelno s manifestacijama koje prezentiraju bogatu lokalnu ponudu, Međimurska županija sustavno radi i na razvoju i napretku poljoprivrede, a krajem 2016. donesen je Program potpora poljoprivredi za razdoblje do 2020. te su raspisani javni pozivi za dodjelu potpora malih vrijednosti u poljoprivredi za edukacije, ekološku poljoprivredu, istraživačke projekte, pa i konkretnije akcije kao što je podizanje trajnih nasada ili iskorjenjivanje artritisa encefalitisa koza. "Za 2019. idemo s tri nove potpore čiji je program u pripremi, a sredstva u iznosu od 1.984.000 kuna osigurana u Proračunu Međimurske županije namijenjena su za poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva, udruge poljoprivrednih proizvođača, udruge koje se bave razvojem ruralnog područja i očuvanja vrijednosti sela, poduzetnike i ustanove", najavio je Posavec.

New Report

Close