Iako rade punu satnicu, milijuni Europljana siromasi

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2014. u 17:04
Ilustracija; Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Oko 13 milijuna radnika EU ne može živjeti od svoje plaće i svojoj obitelji osigurati dostojan život

Oko 13 milijuna Europljana palo je ispod granice siromaštva EU usprkos činjenici da su zaposleni na puno radno vrijeme, pokazuje analiza Instituta europskog sindikata (ETUI). Broj siromašnih radnika koji rade puno radno vrijeme u posljednjih pet godina se povećao. Radnici se smatraju siromašni ako zarađuju 50 posto ili manje od prosječne plaće u nekoj zemlji članici.

“To je provokativni i vrlo zabrinjavajući razvoj. Ranije ste mogli živjeti od svoje plaće ako ste bili zaposleni puno radno vrijeme, ali to više nije slučaj”, kaže Maria Jepsen, glavna istraživačica ETUI-a za danski list Politiken. Trend je posebno izražen u Njemačkoj gdje je ekonomska kriza, prebacivanje radnih mjesta u Istočnu Europu i dolazak radnika iz novih zemalja članica izvršio pritisak na smanjenje plaća. Sve je to ponukalo Laras Andersena, direktora danskog Ekonomskog vijeća za tržište rada, da situaciju na tržištu rada Njemačke nazove “Divljim zapadom”. “To će za posljedicu imati iskrivljenje njemačkog društva jer je svaki peti radnik u Njemačkoj potplaćen. Čak i ako rade puno radno vrijeme, njihove plaće nisu dovoljne da svojoj obitelji osiguraju dostojan život”, kaže Andersen.

O takvoj situaciji najbogatije države Europske unije imao je nešto za reći i Thomas Rickers, predsjednik Njemačkih metalskih radnika: “Njemačko tržište rada nije nešto što treba uzeti kao uzor. Lijepo zvuči kada čujete o ekonomskom razvoju Njemačke – niska stopa nezaposlenosti i višak u trgovinskoj razmjeni. Međutim, zaboravlja se da su milijuni radnika platili i još plaćaju taj model smanjenjem plaća”, kazao je Rickers.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close