Iako ih još preustrojavaju, inspektori revni, pročešljali i Lovrićevu tvrtku

Autor: Marija Brnić , 11. veljača 2014. u 14:03
Državni inspektorat ugašen 1. siječnja/Duško Jarmaz/PIXSELL

Petar Lovrić (HUP) kaže kako poduzetnici novim zakonom o radu žele dobiti inpektore koji educiraju, a ne samo kažnjavaju.

Tek u ožujku bit će ispunjeni osnovni preduvjeti kako bi u cijelosti zaživio novi sustava inspekcije, nakon što je 1. siječnja ove godine ugašen Državni inspektorat.

Njegovih su 800-tinjak zaposlenika u međuvremenu preuzela ministarstva financija, gospodarstva, poljoprivrede, turizma te rada i mirovinskog sustava. No, inspektori još čekaju i rješenja za nova radna mjesta jer nisu usvojeni svi potrebni provedbeni akti ministarstava. Do jučer je, primjerice, usvojena samo uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva poljoprivrede, a takvi dokumenti za ostala ministarstva još nisu prošli potrebnu proceduru. Po zakonu su ministarstva dužna uskladiti svoje uredbe o unutarnjem ustrojstvu, odnosno pravilnike o unutarnjem redu, najkasnije 45 dana od stupanja zakona na snagu.

Priprema svih potrebnih akata, upozorava ugledni revizor Vlado Brkanić, trebala je svakako prethoditi gašenju Državnog inspektorata. No, na papiru moguće je i da postoje razne radnopravne prepreke za provedbu novog modela, ali u stvarnosti, čini se, inspekcijske službe ipak djeluju na terenu. Potvrdio nam je to i predsjednik Udruženja malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u Petar Lovrić, čiju su tvrtku upravo jučer posjetili inspektori rada. Prema njegovu mišljenju, najvažnija promjena koju poduzetnici žele u inspekcijskom djelovanju, a koja se pokušava prvi puta uvesti kroz novi zakon o radu, jest edukativno djelovanje, znači prevencija, za razliku od dosadašnjeg isključivog represivnog djelovanja.

"Ako se pravnici ne mogu usluglasiti oko nekog članka, nema smisla kažnjavati poduzetnika jer nije znao iščitati neku odredbu", kaže Lovrić. Dinamika donošenja zankonskih i podzakonskih akata odvija se s neznatnim odstupanjima od predviđenoga zbog razlika koje postoje u širini i obujmu poslova samih ministarstava, objašnjavaju iz Vlade te poručuju da će sve mjere reforme biti gotove do kraja veljače. 

Komentirajte prvi

New Report

Close