Iako HEP isplaćuje dio božićnice, tužbe ipak idu

Autor: Ksenija Puškarić , 02. siječanj 2013. u 12:10
Prve tužbe protiv Uprave HEP-a idu već krajem tjedna/PIX

HEP pritisnut sindikalnim prijetnjama tužbama, svojim će radnicima, neslužbeno doznajemo, isplatiti djelomične božićnice.

Hrvatska elektroprivreda pritisnuta sindikalnim prijetnjama tužbama, svojim će radnicima, neslužbeno doznajemo, isplatiti djelomične božićnice.

Kako doznajemo, svim djelatnicima HEP-a ovih će dana tvrtka doznačiti tako 700 kuna, ali to neće nazvati kao božićnice koje su trebale iznositi 1750 kuna po radnicu, nego kao svojevrsne nagrade. Jedino tako mogu zaobići Vladin apel javnim poduzećima, koje se posebno odnosi na gubitaše, da u 2012. godine ne isplate božićnice. No, tužbe ipak neće izbjeći.Najave o isplati nisu u utorak htjeli komentirati u HEP-u iz kojeg do zaključenja ovog broja nije stigao nikakav službeni odgovor. Premda o "nagradama" bruji cijeli HEP, nezadovoljni sindikati nastavljaju sa sindikalnim akcijama i pripremaju teren za tužbe, a već su započeli organizirano potpisivanje punomoći za tužbe po cijeloj Hrvatskoj. Većina radnika će sudskim putem zatražiti isplatu božićnica za prošlu godinu, a kako doznajemo prve tužbe mogle bi biti predane sudu već za nekoliko dana.

Kako najavljuju iz Hrvatskog energetskog sindikata (HES) i Strukovnog sindikata radnika HEP-a TEHNOS, svi radnici HEP-a imaju pravo na zaštitu svojih prava iz kolektivnog ugovora koja je Uprava tog javnog poduzeća jednostranom odlukom ukinula."Odluka o neisplati božićnica u konačnici bi HEP mogla stajati znatno skuplje nego da su isplaćene", poručuju sindikalisti iz tog javnog poduzeća.Inače, Kolektivni ugovor u HEP-u istekao je sa zadnjima danom prošle godine, a Uprava i sindikati već su, unatoč neslaganju oko božićnica, započeli pregovore oko novog kolektivnog.Osim u HEP-u, najave tužbi najavili su i sindikati u Hrvatskoj pošti koja je također jednostano odlučila ne isplatiti božićnice.

Komentari (2)
Pogledajte sve

posudili su lovu pa imaju,kao i cijela država i sve javne tvrtke,stvarno smo svi jadni

Hep treba hitno reorganizirati, prvo oteti iz ruku HNS koji su ga prisvojili. Trenutno traje kolektivni godišnji za stručne službe, a oglasa za novozapošljavanje nikad više . Ne traže oni inžinjere, montere, tehničare, nego rukovoditelje, kordinatore, revizore… banda lopovska, uhljebljena.

New Report

Close