I uz ubrzanje u kolovozu rast izvoza tek na četiri posto

Autor: Jadranka Dozan , 09. listopad 2018. u 22:00
Izvoz brodogradnje ove godine 35 posto manji, a uvoz povećan 12 posto/Duško Marušić/PIXSELL

Robni izvoz na tragu je najniže stope rasta u protekle četiri godine, a uz nešto veći rast uvoza deficit je 4,8 mlrd. kuna veći nego lani; za oko 2 mlrd. samo kod lijekova i brodova.

Hrvatski robni izvoz u kolovozu je zabilježio nešto bolju dinamiku u usporedbi s prošlom godinom nego što je to bio slučaj u prethodnim mjesecima, ali time je ovogodišnji skor stigao na nepunih 70 milijardi kuna ili relativno skromnih oko četiri posto rasta.

Prema preliminarnim podacima državnih statističara, mjereno u kunama rast robnog izvoza ubrzao je sa 7-mjesečnih 3,6 na 3,9 posto na kraju kolovoza, a u eurima je kolovoski rezultat povećao rast sa 4 na 4,3 posto.

Uz (izgledan) nastavak takve ukupne dinamike (s tim da je  kod prerađivačke industrije ipak bolja za oko jedan postotni bod), ove će godine rast robnog izvoza biti najmanji u posljednje četiri godine. Prvi rezultati DZS-a pokazuju i da je u osam mjeseci uvoz dosegnuo 115,9 milijardi kuna ili 6,9% više nego u isto vrijeme lani, s tim da je u eurima (zbog tečaja) stopa rasta nešto veća, 7,3 posto. Rezultat takvih kretanja robne razmjene je i povećanje deficita u odnosu na prošlu godinu, i to za 4,8 milijardi, na  46,3 milijarde kuna.

Zanimljivo je primijetiti da je npr. značajno povećanje deficita zabilježeno kod farmaceutskih proizvoda.

Nakon što se izvoz lijekova proteklih godina isticao rastom, a u prvih osam mjeseci 2017. vrijednost izvoza i uvoza farmaceutike bila je približno ista (oko 4,7 mlrd. kuna), ove godine izvoz je zasad manji 600 milijuna kuna (-12,6%), dok je istodobno uvoz veći za oko 450 milijuna.

Kod brodova, odnosno "ostalih prijevoznih sredstava", negativan saldo se slijedom pada izvoza za 35% ili 650 mil. kuna te rasta uvoza za oko 200 milijuna (12%) produbio za oko 860 milijuna. Inače, ukupan robni izvoz na tržište EU do kraja kolovoza porastao je  9,6%, ali je onaj izvan EU pao 6,5 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close