I uz lošu startnu poziciju, uspjet ćemo, Tehnix uzor

Autor: Marta Duić , 26. travanj 2016. u 22:00
Mislav Šimatović, gl. urednik Poslovnog dnevnika, i Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša

U gospodarenju otpadom možemo povećati zaposlenost i napraviti što treba uz ekonomske i ekološke benefite.

Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, imao je intervju jedan na jedan s Lidijom Runko Luttenberger, pomoćnicom ministra zaštite okoliša i prirode. Glavna tema je bio Plan gospodarenja otpadom od 2016. do 2020. godine.

"Kružno gospodarstvo temelj je našeg Plana, a paket mjera do 2030. godine ima daleko teže i nedostižnije ciljeve od onih koje smo mi postavili. Imamo lošu startnu poziciju, ali uspjet ćemo", komentirala je na samom početku Lidija Runko Luttenberger. Kao ključne prednosti sustava cirkularne ekonomije istaknula je korištenje resursa, a velika prednost je stvaranje mogućnosti za zapošljavanje velikog broja ljudi.  "Riječ je o radno intenzivnoj djelatnosti koja se oslanja na tokove za koje su potrebni ljudi. Mislim da naš plan pruža prilike malim i srednjim tvrtkama i mnoga zapošljavanja", istaknula je. Komentirala je i najavljene stimulativne mjere za građane i napomenula kako će oni građani koji odvoje otpad i proizvode ga manje imati i manji račun te kako će sam proces recikliranja približiti građanima time što će posude za odvajanje otpada biti na sve više lokacija.

 "Putem volumena i čipiranja kanti znat ćemo tko koliko smeća proizvodi i upravo tu leži prilika za inovativno razmišljanje. Inovacija na tom području ima, samo ih moramo primijeniti. Tvrtka Tehnix pokazala se vrhunskom na ovom području, njihova široka lepeza proizvoda me oduševljava. Oni su duboko uronjeni u područje inovacija i njihov put moraju slijediti i drugi. Malo i srednje poduzetništvo ovdje ima bezbroj mogućnosti i može stvoriti pozitivan domino efekt. Unutar gospodarenja otpadom Hrvatska ima mogućnosti povećavanja zaposlenosti i imamo priliku napraviti ono što je potrebno uz ekonomske i ekološke benefite", poručila je Runko Luttenberger. Objasnila je kako će deponiranje otpada i dalje morati ostati opcija, ali odlagališta će morati imati strože uvjete. Spalionice nisu u skladu s kružnim gospodarstvom koje Plan promiče.

"Zakon o javnoj nabavi je u procesu izrade i u njega treba implementirati nove odredbe, razmotriti troškove tijekom životnog vijeka i pretpostavljam da će se moći uvesti direktive koje EU želi i tzv. zelene opcije", smatra Runko Luttenberger. Osvrnula se i na izgradnju centara za gospodarenje otpadom komentiravši kako ih neće biti toliko koliko je prošli plan najavljivao te kako u njih uvode nove korisne sadržaje poput kompostana, koje će dodatno zaokružiti rad tih centara. "Centar za gospodarenje otpadom košta jako puno, to je trošak koji je enorman i investicija je minorna u odnosu na troškove. Novi sustav gospodarenje otpadom neće biti tako skup koliko građani očekuju. Oni koji odvajaju otpad imat će benefite i ti građani će to vidjeti i osjetiti na svojim računima", zaključila je Runko Luttenberger. 

Komentirajte prvi

New Report

Close