I uz krizu koncerna, prehrana je proizvela više nego lani

Autor: Jadranka Dozan , 20. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U 5 mjeseci prehrambene tvrtke imale su 316 milijuna kuna operativne dobiti, a krajem lipnja više od pola milijarde.

U prva tri mjeseca provođenja postupka izvanredne uprave u Agrokoru postignut je cilj: spriječeno je prelijevanje sistemskog rizika na hrvatsko gospodarstvo, do čega je moglo doći nekontroliranim stečajem Agrokora koji je “bio na vratima”. Istaknula je to potpredsjednica Vlade Martina Dalić predstavljajući na sjednici Vlade izvješće o primjeni zakona o postupku izvanredne uprave, uz podsjetnik na okolnosti u koncernu koje su mu prethodile.

Od trenutačnih aktivnosti istaknula je, među ostalim, mjere za poboljšanje efikasnosti poslovanja, posebno u maloprodaji, te posebno u Bosni i Hercegovini. Kako je izvanredna uprava prije nešto više od tri mjeseca u kompaniji zatekla prazne račune (6 kuna) i jako stanjene zalihe, unatoč vidljivu vraćanju povjerenja i normalizaciji zaliha nije neočekivano da Agrokorova maloprodaja u prvih šest mjeseci bilježi operativni gubitak, dok je divizija prehrane u plusu i stabilizirano joj je poslovanje te, kako ističe Dalić, bilježi i veću proizvodnju nego prošle godine.

Maloprodaja i veleprodaja uključuje ukupno 5 kompanija:

Maloprodaja: Konzum Hrv., Konzum BiH, Tisak

Veleprodaja: Velpro centar and Velpro BiH

Prehrana uključuje ukupno 9 kompanija:

Voda i pića – Jamnica, Sarajevski kiseljak i Roto Dinamic

Sladoled i smrznuta hrana – Ledo, Frikom i Ledo Čitluk

Ulja i margarini – Zvijezda i Dijamant

Meso – PIK Vrbovec     

Prema preliminarnim i nekonsolidiranim podacima, u prvom polugodištu pet je kompanija iz segmenta trgovine (maloprodaja i veleprodaja) na ostvarenih 7,23 milijarde kuna prihoda zabilježilo 234 milijuna kuna operativnog gubitka, dok je devet ključnih kompanija iz prehrambene industrije (segmenti vode i pića, sladoleda i smrznute hrane, ulja i margarina te mesa) na nepunih 4 milijarde kuna prodaje ostvarilo više od pola milijarde kuna operativne dobiti. U prvoj polovici godine EBITDA im je zbrojeno 521 milijun kuna. Prema posljednjem izvješću povjerenika Ante Ramljaka, do kraja svibnja uz tih je devet kompanija stajala EBITDA od ukupno 316 milijuna kuna. Kako je još u tijeku revizija izvješća za 2016. moguće su korekcije šestomjesečnih rezultata, a za podsegment poljoprivrednog poslovanja zasad nisu objavljeni ni preliminarni podaci. Revizija izvješća na razini Agrokor grupe trebala bi završiti do kraja rujna.

Usporedno su u tijeku i pripreme za prodaju non-core imovine – najprije pokretnina, potom nekretnina, a onda non-core tvrtki. Prodaje će se odvijati kroz javna nadmetanja kojima će prethoditi procjene prodajne cijene, uz najbolju ponuđenu cijenu kao glavni kriterij.   

Komentirajte prvi

New Report

Close