I u kolovozu rast broja nezaposlenih

Autor: Marija Brnić , 11. rujan 2017. u 21:59
Splitsko-dalmatinska županija i dalje vodi po ukupnom broju osoba bez posla/FOTOLIA

Sektor koji je povukao najviše nezaposlenih s burze bila je prerađivačka industrija, te trgovina.

S burze rada u ovogodišnjem kolovozu broj nezaposlenih na mjesečnoj razini nije standardno smanjen. Izvješće HZZ-a pokazuje atipičan blagi porast, od 0,7 posto ili 1224 nezaposlene osobe više nego u srpnju.

No, evidentirana 171.351 osoba gotovo je 20-postotno smanjenje u odnosu na lanjski kolovoz kada je u evidenciji bilo oko 42 tisuće više nezaposlenih osoba.  Usporede li se brojke iz srpnja i kolovoza, primjetan je manji broj osoba koje su s burze brisane radi zaposlenja, čak za pet tisuća manje, a što se novoevidentiranih ulazaka na HZZ-ovu listu tiče, bilježi se jedino rast iz kategorije neaktivnih osoba, koje nisu prethodno bile niti zaposlene niti na školovanju.

U kolovozu je standardno pao broj zapošljavanja u turističkom sektoru, koji je povlačio najveći broj radnika s burze u prethodnim mjesecima. Sektor koji je povukao najviše nezaposlenih s burze bila je prerađivačka industrija, te trgovina. Promijenjena je i regionalna ljestvica po broju zaposlenih s burze, pa je Splitsko-dalmatinska i Osiječko-baranjska županija koje su predvodile u srpnju potisnute i na čelo se vratio grad Zagreb.

Međutim, Zagreb već jedanaesti mjesec nije lider po ukupnom broju nezaposlenih. Tu neslavnu poziciju drži Splitsko-dalmatinska županija, u kojoj je u kolovozu bilo 25.788 nezaposlenih osoba, dvije tisuće više nego u drugorangiranom Zagrebu i deset puta više nego u Ličko-senjskoj županiji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close