I treći sudac u predstečaju Industrogradnje

Autor: Suzana Varošanec , 03. prosinac 2013. u 22:00
Mislav Kolakušić, sudac trgovačkog suda/D. Kasap/PIXSELL

Mislava Kolakušića izuzeo viši sud, a njegov nasljednik Ante Galić sam sebe.

Predstečajni predmet Industrogradnja Grupe počeo je nalikovati na "štafetno trčanje", a u obzir bi se mogle uzeti i neke druge sportske discipline.

Taj se komentar kao neka vrst šale i pošalice može čuti u vezi najnovijeg preokreta u tom slučaju. Naime, prema neslužbenim informacijama za taj predstečajni predmet sad je zadužen sudac Mihael Kovačić sa Trgovačkog suda u Zagrebu, a razlog je  što je prethodni sudac Ante Galić predložio svoje izuzeće.   Predmet je "vruć" iz više razloga, a sad postaje zanimljiv i zbog novog aspekta koji se tiče samog razloga što je došlo do sudačke promjene. S tim u vezi, naime, valja reći da je sam sud i inače preopterećen, a po pitanju sadaca ni u kojem slučaju nije suficitaran. S druge strane, predstečajne nagodbe zapravo su postupci s jako velikim brojem vjerovnika što povećava rizik od mogućih sukoba interesa sudaca.

Tako je i Kovačić postao treći po redu sudac u tom predmet nakon što je iz njega, na vlastiti prijedlog, izuzet sudac Ante Galić. Predlažući to Galić je navodno naveo činjenicu da njegova kćer radi u odvjetničkom društvu koje zastupa drugu stranu, tj. nekog iz redova vjerovnika. Galić je taj predmet 'naslijedio' nakon suca Mislava Kolakušića u povodu odluke Visokog trgovačkog suda da se predmet dodijeli drugome. O tome su mediji  izvijestili, no priča je dobila nastavak.  Kovačić je inače bivši predsjednik Trgovačkog suda u Sisku.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa tko će ozakoniti kriminalnu predstečajnu.

Sutra ili prekosutra jadni sudac može postati član skupine organiziranog kriminala. A luk niti jeo niti mirisao.
Najjednostavnije im je tražiti izuzeće kad se ne smije suprostaviti kriminalu u režiji Slavka Linića.

možda je to znak da su suci počeli pokazivati mu-a i prestali se poput paževa povijati pred političarima?

New Report

Close