I stimuliranjem vjerovnika do trajnog rješenja

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 19. lipanj 2017. u 21:59
Ministri pravosuđa i financija s predsjednicom RH/ S. Midžor/PIXSELL

Kolakušić ne vjeruje u uspjeh najavljenih mjera, Marić osniva radnu skupinu.

Otpis malog duga neće ništa riješiti. Ako ste u blokadi i ne možete platiti jedan račun, ne možete ni drugi. Sve blokade bi trebalo voditi u računalnom sustavu, preseliti ih iz Fine na sudove, ne naplaćivati sudske pristojbe, otplaćivati samo glavnicu i kamatu.

Ukinuti javne bilježnike. Troškovi ovršnog postupka doveli su do ovolikog broja blokiranih, rekao je sudac Mislav Kolakušić na okruglom stolu "Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran" koji je u suradnji s udrugom Blokirani organizirala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Referirao se na najave ministra financija o otpisu dugovanja blokiranima do visine prosječne plaće, a smatra da problem neće riješiti ni izmjena ovršnog zakona prema kojoj se dio plaće koji se izuzima od ovrhe povećava s dvije trećine na tri četvrtine.

Ministar financija Zdravko Marić je pak zabrinut za položaj vjerovnika i poruku koja se šalje građanima koji uredno servisiraju obveze. Država kao vjerovnik kaže, ima razmjerno malen udio u dugu blokiranih – 12,3%. "Treba djelovati afirmativno prema ostalim vjerovnicima, stimulativnim mjerama kojima bismo ih privukli u sustavno rješenje", zaključio je Marić i najavio skoro osnivanje radne skupine za rješavanje problema blokiranih.  

Komentirajte prvi

New Report

Close