I Španjolska uvela ograničenja za hrvatske radnike

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. lipanj 2013. u 15:28
Ilustracija

Takva odluka donijeta je zbog visoke nezaposlenosti u Španjolskoj, koja iznosi 27 posto u općoj populaciji, odnosno 52 posto među mladima.

Španjolska vlada odlučila je da će uvesti prijelazna ograničenja za hrvatske radnike nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, doznaje se u ponedjeljak iz španjolskog veleposlanstva u Zagrebu.

Takva odluka donijeta je zbog visoke nezaposlenosti u Španjolskoj, koja iznosi 27 posto u općoj populaciji, odnosno 52 posto među mladima.

Španjolska je sedma zemlja EU-a koja je objavila ograničenja hrvatskim radnicima nakon Njemačke, Nizozemske, Austrije, Velike Britanije, Slovenije i Belgije.

Dosad je deset zemalja potvrdilo da neće uvoditi ograničenja – Švedska, Rumunjska, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva, a ostale još nisu donijele konačnu odluku.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja, u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli "2+3+2", što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još tri godine te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče koristiti tu mogućnost. Ista su pravila vrijedila za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007.

Komentirajte prvi

New Report

Close