I Rajić u utrci za Imunološki na neviđeno

Luka Rajić, vlasnik PharmaS-a/Žarko Bašić/PIXSELL Luka Rajić, vlasnik PharmaS-a/Žarko Bašić/PIXSELL

Iako PharmaS još nije dobio uvid u poslovanje Imunološkoga zavoda, zanimaju ga prerada plazme, koju bi preselio u Popovaču i proizvodnja virusnih cjepiva.

Fond rizičnog kapitala Nexus i farmaceutska tvrtka PharmaS Luke Rajića već dva mjeseca razmišljaju o ulaganju u Imunološki zavod, koji je ovaj put ipak izbjegao stečaj.

Svoju namjeru odlučili su objaviti u petak, kako bi se njihov prijedlog u javnosti našao kad i ponuda gradonačelnika Milana Bandića, koji je obećao zadržati sve radnike i proizvodnju na postojećoj lokaciji. Na stolu je i ponuda riječkog Jadran Galenskog Laboratorija (JGL), kojeg zanimaju samo virusna cjepiva, dok je za krvne pripravke navodno zainteresirano nekoliko globalnih igrača, među kojima je i švicarska Octapharma. Nijedan od navedenih potencijalnih strateških partnera Vlade u spašavanju Imunološkog zavoda još nije dobio uvid u poslovanje društva, bez čega je nemoguće davati bilo kakva obećanja, tvrde izvori Poslovnog dnevnika.

 

30milijuna

eura spremni su uložiti Nexus i Rajić u preradu plazme i virusna cjepiva

Stoga su, kako navode u objavi, u svojoj ponudi Nexus FGS i PharmaS izrazili želju za hitnim početkom procesa dubinskog snimanja Imunološkog zavoda, nakon kojeg bi u vrlo kratkom roku donijeli odluku o pokretanju investicije i u skladu s njom dali obvezujuću ponudu. Nexus i Rajića zanimaju prerada plazme i proizvodnja virusnih cjepiva, u što su, prema prvim procjenama, spremni uložiti oko 30 milijuna eura. Kako neslužbeno doznajemo, plan je da se prerada krvne plazme preseli u PharmaS-ov pogon u Popovači, gdje već postoji prostor u "roh bau" izvedbi, dok se virusna proizvodnja može nastaviti u Zagrebu zbog važeće proizvodne dozvole. Usporedno bi se počeo graditi novi pogon za proizvodnju virusnih cjepiva na zemljištu PharmaS-a u Popovači.

Investitori procjenjuju da bi do kraja 2015. godine moglo zaposliti 150 do 180 ljudi.U ponudi dvojca stoji da društvo, odnosno postojeći vlasnik, zadržava sve nekretnine i zemljišta čijom se prodajom mogu podmiriti dugovi.Investitori Vladi nude opciju da u slučaju izlaska Nexusa iz vlasničke strukture društva koje prerađuje krvnu plazmu otkupiti pravo od Nexusa po unaprijed utvrđenim uvjetima, te stekne udio od 25 posto+1 u ukupnom vlasništvu tog društva. "Na taj se način omogućava Vladi da zadrži kontinuitet sudjelovanja u krvnoj plazmi, prvo putem Nexusa FGS-a, u kojem je Vlada RH ulagatelj 50 posto, ili pak zadržavanjem kontrolnog paketa", objašnjava naš izvor.

Komentari (1)
  • PersJesus
    PersJesus 23:28 3.2.2014.

    Aha, dakle ima interesenata, ali su htjeli pričekati da se prvo sve uništi kako bi mogli još jeftinije kupiti. Čini se da je onaj njihov bezobrazni direktor muljao nešto u tom smjeru.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!