I opozicija priznala da je Marić sporedan

Autor: Jadranka Dozan, Suzana Varošanec , 03. svibanj 2017. u 22:01
Čelnici Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske udruge banaka/Davor Višnjić, Žarko Bašić/PIXSELL

Oporba s ‘mostovcima’ već danas mora pokazati ima li 76 ruku za smjenu ministra koji odbacuje sve optužbe.

Što u domaćim, što u engleskim inačicama jučer se u Saboru između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i oporbenih zastupnika više puta čulo pozivanje na dokazivanje (ne)imanja većine glasova, s jedne strane za opoziv ministra financija Zdravka Marića, s druge za podršku Vladi. Pokažite brojke! Ne, you show me the numbers, pozivali su jedni druge u raspravi o povjerenju ministru Mariću.

Opozicija s 'mostovcima' već danas  mora pokazati ima li 76 ruku za  smjenu. A kad će se prebrojavati ostale ruke  (počevši od onih za opoziv Bože Petrova, moguće i potpredsjednika Sabora, a potom za novog šefa parlamenta) neizvjesno je jer su na djelu proceduralne igre bez granica. Može li Petrov izvesti trik i odgoditi smjenu do poslije lokalnih izbora. Ili, bi li Plenković i na ovotjednoj sjednici Vlade mogao pripremiti novo iznenađenje? Primjerice, da umjesto kemijanja s preslagivanjem saborske većine objavi poziv za raspisivanje novih izbora? Kako bilo, tijek rasprave o ministru Mariću potvrdio je da u toj inicijativi pet opozicijskih stranaka predvođenih SDP-om, za koju je nakon prošlotjedne smjene njegovih ministara u Vladi gotovo i žešće zagrizao Most, malo koga zanimaju argumenti.

Lokalni su izbori preblizu. Dok se premijer braneći ministra pozivao na meritum priče i činjenice vezane uz pojedine točke 'oporbene optužnice' protiv Marića, čelnik SDP-a Davor Bernardić na početku rasprave meritumom se malo bavio, a u jednom je trenutku i rekao kako je "ministar financija ovdje danas manje važan". Tako je manje važno bilo i to što su se točke koje mu se stavljaju na teret mahom pokazale slabim oružjem. Primjerice, ispalo je da je zakon o faktoringu (iz kolovoza 2014.) najprije automatizmom prolongiran 12 mjeseci, da bi ga potom SDP-ova Vlada dodatno odgodila do kraja lanjskog ožujka (jer su se samo tri od 13 uspjela prilagoditi), a  kad je  tada izglasan još jedan prolongat dijela odredaba u Saboru su za to glasovala  94  zastupnika, njih sedam bilo je suzdržano, a protiv nije bio – nitko.  Zdravko Marić argumente iz zahtjeva SDP-a za njegovom smjenom nazvao je "neutemeljenim i promašenim". Posebno odbacuje, kaže, da je bilo kojim svojim postupkom u obnašanju javnog posla pogodovao ili stavljao privatan interes ispred javnog. 

 

Majetić

Politička nestabilnost apsolutno je jedan od važnijih faktora našeg sporijeg rasta, a dugoročno je važno imati stabilnu regulativu.

'Ne dirajte obitelj'
"Što se tiče navodnog sukoba interesa, to što sam radio u Agrokoru četiri godine ne znači diskvalifikaciju za obavljanje dužnosti ministra financija. Dapače, radom u privatnom sektoru stekao sam dodatno radno iskustvo", rekao je Marić dodajući kako ga nakon imenovanja na dužnost ministra financija s Agrokorom veže jedino briga za stabilnost gospodarskog i financijskog sustava Hrvatske. Nije, tvrdi,  dioničar u bilo kojem društvu Agrokora i nema ugovor o povratku u Agrokor po završetku dužnosničkog mandata. "Ispod svake razine dostojanstva su insinuacije koje se stavljaju na teret mojoj obitelji, jer nitko iz moje obitelji nije zaposlen u sustavu Agrokora i nemam privatnog interesa", ustvrdio je Marić te dodao da je ponosan na sve što je radio od studentskih dana do ministra financija.

Kako će se to očitovati danas u glasovanju, ostaje vidjeti.  Politička nestabilnost očito će obilježiti i ovo proljeće, ako ne i ljeto. To, međutim, ne mora nužno biti problem. Velimir Šonje iz tvrtke Arhivanalitika ne misli da je kratkoročno politička nestabilnost loša. "Naprotiv, ona može dovesti do boljih rješenja", kazao je. Smatra da kratkoročno, do jeseni, politika što se tiče poduzetništva i tržišta neće imati bitni utjecaj ni na kakva kretanja. "Možda je i bolje da se dio poduzetnika, koji uvijek jednim okom gledaju na državu, shvati da u toj državi nema konzistentne politike i da se okrenu sami ma sebi, kupcima, tržištima, inovacijama i novim proizvodima i sami krenu dalje", kaže Šonje. Davor Majetić iz HUP-a ipak bi radije stabilnost.

 

Adrović

Nadam se da će Hrvatska imati stabilnu vladu koja će željeti provesti reforme, na kakve nažalost čekamo već neko dulje vrijeme.

"Politička nestabilnost apsolutno je jedan od važnijih faktora našeg sporijeg rasta, a dugoročno je važno imati stabilnu regulativu, rekao je  u izjavi nakon predstavljanja rezultata istraživanja GEM-a za Hrvatsku, odgovarajući na pitanje kako politička nestabilnost utječe na poslovanja poduzetnika. "Ako mijenjate vlade svakih šest mjeseci, nemate jasnu viziju što će biti sutra i to zaustavlja, ne toliko domaće poslodavce koji su naviknuti raditi u takvom okruženju, nego strane investitore i poslovne partnere", napomenuo je. "Ne možete graditi neku budućnost kad ne znate što će biti sutra. Naravno da nam je politička stabilnost najvažnija, što je prepoznao i premijer. Ako gledamo kakvo je stanje u Vladi bilo nakon izjava iz Mosta i HDZ-a, pitanje je koliko je Vlada stvarno bila politički stabilna, a nestabilna Vlada u kojoj postoje svađe između dva glavna partnera nije sigurno sposobna provoditi reforme koje su nam potrebne", smatra on. 

Ne pušu u isto jedro
Kaže kako je poslodavcima potrebna jedinstvena Vlada, politički jaka i odlučna, gdje svi ministri "pušu u isto jedro".  I direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović izrazio je u srijedu nadu da će Hrvatska imati stabilnu vladu koja će željeti provesti reforme, napomenuvši da se na nju nažalost čeka već neko dulje vrijeme. Populizam na djelu jučer u Saboru svom snagom nekonstruktivne rasprave o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću sručio se kao 'tsunami' ne samo na ministra, nego i na ulagače upozoravaju naši sugovornici iz investicijske zajednice. Kažu da su se duboko zamislili nad sobom, odnosno pitaju se što tek čeka ulagače kad se nad Marićem u javnom prijenosu nacijom provodi, kako kažu, populistički mobing. 

Komentirajte prvi

New Report

Close