I novi, treći koncept za restrukturiranje Uljanika bez prolazne ocjene Ministarstva

Autor: Marija Brnić , 05. prosinac 2018. u 22:01
Plaće radnicima još nema na vidiku/Duško Marušić/PIXSELL

Program se priprema s Končarom kao strateškim partnerom, no nije isključeno da to neće biti netko drugi.

Emil Bulić u Ministarstvo gospodarstva donio je i treći koncept za budući plan restrukturiranja Uljanika od kada je prije mjesec dana imenovan za predsjednika Uprave pulskoga brodogradilišta. No, ni ovaj koncept još nije dovoljno usklađen s okvirima i mogućnostima da bi ga se počelo razrađivati u program, koji bi potom Vlada uputila na odobravanje Europskoj komisiji.

Nakon radnog sastanka na kojemu je s pomoćnikom ministra gospodarstva Zvonimirom Novakom razmatran najnovija varijanta koncepta, a na kojemu je sudjelovao i potencijalni strateški partner Danko Končar, Bulić je bio optimističan da će, nakon što se neki detalji iskomuniciraju s Bruxellesom, vrlo brzo ići u izradu i dovršetak programa. I on i Novak ističu kako su sa strateškim partnerom usuglasili "neke stvari oko otvorenih pitanja", a ostaju i neka koja još treba usuglasiti s Komisijom, no o kojim je pitanjima riječ, nisu željeli komunicirati. Jednako kao niti o novim vrtoglavim brojkama do kojih je narastao ukupni trošak restrukturiranja, a koji prema dostupnim informacijama prelazi 1,3 milijarde eura. 

Pokazat će vrijeme
Iako je Končar bio na sastanku u svojstvu strateškog partnera, a pomoćnik ministra i čelnik Uljanika potvrdili su da se pripreme novog okvira za restrukturiranje radi u koordinaciji s Končarom, ostavili su otvorenom i mogućnost da se program usvaja, a da pri tom Končar ne bude partner.

 

Končar

Rješenje nije u strateškom partneru, jer strateški partner ne znači financiranje.

"Ne znači da interes drugih brodogradilišta koji su se obratili Ministarstvu gospodarstva i Vladi, da oni neće moći biti uključeni, a to isto tako ne isključuje mogućnost, da, ako Danko Končar odluči u nekom trenutku izaći iz cijele te priče, netko drugi ne može uskočiti na njegovo mjesto", kazao je Novak odgovarajući na novinarska pitanja o tomu razgovara li se i s drugim strateškim partnerom ili je Končar definitivno jedina opcija. Hoće li to naposljetku biti Končar ili netko drugi, Novak kaže pokazat će vrijeme. 

No, vremena više nema, što su jučer rezignirano zaključili i sindikalci nakon sastanka s Novakom i Bulićem, na kojemu su razgovarali o isplatama plaća. Neki od predstavnika radnika koji su došli na razgovor u Zagreb kažu neće se niti vraćati u škver, jer ne vide više osnova za čekanje.

Odbijaju poslove za 3. maj!
Končar je, pak, i dalje na istim pozicijama – otvoreno priznaje da ga interesira program restrukturiranja Uljanika koji uključuje nekretninski biznis na području na kojem danas posluje brodogradilište, jer bez njega on ne vidi mogućnost da brodogradilište posluje održivo. Vjerojatno zbog toga i kaže kako su kompenzacijske mjere koje su predložene u novom planu "više nego dovoljne". Međutim, što to točno strateški partner treba unijeti u Uljanik, Končar i dalje izbjegava otvoreno reći.

Na pitanja o toj temi znakovito poručuje da rješenje nije u strateškom partneru, jer "strateški partner ne znači financiranje" te da je osnovno pitanje je li brodogradnja, odnosno Uljanik, kada se sanira, održiv ili nije. Ono što je novina jest da program restrukturiranja koji se priprema ne obuhvaća više samo Uljanik Brodogradilište, kojemu je u siječnju odobren sanacijski kredit i za kojega se do sada radila platforma za spašavanje, nego on sada uključuje i Uljanik d.d.  Pitanje je što će biti s 3. majem, čiji radnici najavljuju sami pokrenuti stečaj ne izdvoji li se taj škver iz grupacije Uljanik, a koji je i do sada bio izvan fokusa Uljanika i strateškog partnera.

Posljednje informacije govore i o tome da je vodstvo tvrtke odbilo i razgovore o novim poslovima, čak i s naručiteljima koji su raskinuli ugovore i željeli bi razgovarati o nastavku suradnje, a što je dodatno unijelo nervozu u riječkim redovima. No, insajderi u oba škvera, kao i u državnim redovima drže da su sve manje šanse da se uopće složi program koji bi "pio vodu", jer za to više ne samo da nema vremena, nego nema niti osnova, odnosno poslova i radnika. Ukratko, svi vide da je stečaj najlogičnije i najčišće rješenje, ali svi čekaju da to netko drugi kaže. 

Komentirajte prvi

New Report

Close