I Nijemci bi nakon Švicaraca ograničili plaće menadžera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. ožujak 2013. u 15:03
Thinkstock

Nakon što su građani Švicarske na referendumu protekog vikenda glasali protiv pretjerano visokih plaća menadžera i u Njemačkoj su sve glasniji zahtjevi za uvođenjem sličnih ograničenja.

Nakon što su građani Švicarske na referendumu protekog vikenda glasali protiv pretjerano visokih plaća menadžera i u Njemačkoj su sve glasniji zahtjevi za uvođenjem sličnih ograničenja.

"Mi bismo mogli još uoči parlamentarnih izbora u rujnu donijeti sličan zakon", rekao je predsjednik zastupničkog kluba vladajuće Liberalno-demokratske stranke (FDP) Reiner Bruederle u ponedjeljak u Berlinu komentirajući rezultate referenduma u Švicarskoj po kojem će ubuduće plaće menadžera dioničkih društava određivati sami dioničari, a ne upravni odbori kao što je to bio slučaj dosad. Isto tako su ubuduće zabranjene novčane isplate prilikom dolaska ili odlaska iz jedne tvrtke. Za kršenje ovih zakona predviđene su i višegodišnje kazne.

Bruederle je objasnio da se FDP oduvijek zalagao za prava vlasnika, a da su u ovom slučaju dioničari vlasnici koji bi trebali odlučivati o visinama plaća menadžera.

Za ograničenje plaća menadžerima izjasnio se i Joachim Poss, član predsjedništva Socijaldemokratske stranke Njemačke.

"Sadašnja zakonska regulacija nije dostatna u borbi protiv skandalozno visokih menadžerskih plaća", rekao je Poss zaključivši kako dosadašnji dogovori i prijedlozi na dragovoljnoj osnovi nisu polučili željene rezultate.

On je izrazio mišljenje da bi trebalo pooštriti pravilnik o ograničavanju bonusa za bankare kojeg je prošlog tjedna prihvatio Europski parlament. Poss je za dnevnik "Berliner Zeitung" rekao da se socijaldemokrati, za razliku od vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije Angele Merkel koja se zalaže za jačanje prava dioničara, zalaže za zakonsku regulativu koja bi ograničila plaće menadžera.

„Moramo imati na umu da su i dioničari gonjeni željom za profitom. Tu imamo ulagače, hedge fondove čiji poslovni model se dijelom i zasniva na perverznom sustavu astronomskih bonusa i plaća", rekao je Poss.

I ostale njemačke parlamentarne stranke su izrazile potrebu reguliranja astronomskih bonusa i plaća bankara i menadžera dioničkih društava.

Šefica stranke Ljevice Katja Kipping rekla je za dnevnik WAZ da je sadašnji odnos plaća običnih uposlenika i menadžera neodrživ.

"Direktor nekog njemačkog dioničkog društva u prosjeku zarađuje 64 puta više nego običan zaposlenik. To se stanje jedino može opisati kao čista pohlepa", rekla je Kipping.

Kritiku na visinu plaća menadžera vodećih dioničkih društava izrazili su i predstavnici njemačkog gospodarstva. Predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore Hans Heinrich Driftmann je za dnevnik "Neue Presse" izrazio kritiku godišnjih plaća iznad 10 milijuna eura.

"Da se neke plaće i bonusi za menadžere kreću daleko izvan uobičajenih granica to je i za mene kao poduzetnika na čelu jednog srednje velikog poduzeća neshvatljivo", rekao je Driftmann.

Komentirajte prvi

New Report

Close